Ramiz Alakbarov, zamjenik posebnog predstavnika UN-a, stalni i humanitarni koordinator za Afganistan, nazvao je odluku talibana kršenjem ljudskih prava bez premca, piše CNN.

- Životi afganistanskih žena su u pitanju - rekao je Alakbarov.

Dodao je kako će međunarodno osoblje UN-a u Afganistanu ostati na svojim mjestima.

Iz UN-a saopćili su da su talibani obavijestili afganistanske žene da im više nije dopušteno raditi za UN u Afganistanu i da će se ta mjera aktivno provoditi.

Nekoliko ženskih radnica UN-a u zemlji već je iskusilo ograničenja kretanja otkako su talibani preuzeli vlast 2021. godine uključujući uznemiravanje i pritvaranje, što je navelo UN da svom osoblju afganistanske nacionalnosti, svih spolova, naredi da ne ulaze u ured do daljnjih obavijesti, stoji u saopćenju.

Posebna izaslanica glavnog tajnika UN-a za Afganistan, Roza Otunbayeva, sarađuje s talibanima na najvišem nivou kako bi tražili trenutno poništenje naloga, dodaje se dalje u saopćenju.

UN je rekao da je potez talibana produžetak prethodne zabrane, koja je stupila na snagu u decembru 2022. a koja je zabranjivala afganistanskim ženama da rade za nacionalne i međunarodne nevladine organizacije.