open-navfaktor-logo
search
Akcija "Plagijat"
Muškarac iz Bijeljine "United Media Grupu“ oštetio za oko 900.000 KM
Putem više internet stranica, omogućio pristup sadržajima tv serija Ubice mog oca, Konak kod Hilmije, Žigosani u reketu, Na granici, Kad susjedi polude..., zaštićenih autorskim pravima
17.12.2019. u 09:38
get url
text

Policajci Odjeljenja za visokotehnološki kriminalitet Uprave kriminalističke policije MUP-a RS-a u saradnji sa pripadnicima Policijske uprave Bijeljina realizovali su operativnu akciju kodnog naziva "Plagijat 2019".

Akcija je usmjerena na prikupljanje dokaza u vezi sa počinjenim krivičnim djelom nedozvoljeno korištenje autorskih prava, a uhapšena je jedna osoba.

Po naredbi Suda BiH, pretresen je stan A. M. u Bijeljini i tom prilikom su pronađeni i oduzeti predmeti koji se mogu dovesti u vezi sa navedenim krivičnim djelom - veći broj računara, prenosnih računara, USB stik i drugo.

- A. M. se sumnjiči da je počinio krivično djelo nedozvoljeno korištenje autorskih prava u periodu od decembra 2017. godine do danas na štetu "United Media Grupe". Ovim krivičnim djelom pričinjena je šteta u iznosu od 450.000 eura - potvrđeno nam je u policiji RS-a.

Nezvanično saznajemo da je on putem više internet stranica, omogućio pristup sadržajima tv serija  autora Dragana Bjelogrlića: Ubice mog oca, Konak kod Hilmije, Žigosani u reketu, Na granici, Kad susjedi polude, Kud poklo da puklo, Samo ti pričaj, Ujka - novi horizonti, zaštićenih autorskim pravima. Od izvora iz istrage saznajemo da je osumnjičeni omogućio pristup računarima, smart telefonima, televizorima i odgovarajućiom set top box uređajima.

- Objavio je, reemitovao i interaktivno učinio dostupnim javnosti više autorskih djela za koje nije imao potpisane ugovore, odnosno dozvolu vlasnika autorskih prava - United Media Grupe  - kazao nam je izvor blizak policiji.

Zanimljivo je da je Dragan Bjelogrlić, režiser serija koje su predmet krađe autorskih prava, nedavno tokom gostovanja u emisiji popularnog srbijanskog voditelja Ivana Ivanovića kazao kako su "pirati iz Bijeljine najgori u ovom dijelu Evrope"

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.