open-navfaktor-logo
search
Neki su tužili
Musk otpustio hiljade zaposlenih u Twitteru, istovremeno govorio o ambicijama da ode na Mars
Twitter, jedna od najutjecajnijih svjetskih platformi, u petak je otpustio veliki broj zaposlenih u odjelima širom kompanije sedmicu nakon što ga je kupio milijarder Elon Musk.
04.11.2022. u 22:34
get url
text

Neki izvještaji govore o hiljadama otkaza.

Brojni zaposlenici Twittera počeli su da objavljuju na platformi u četvrtak uveče i petak ujutro da su im već blokirani e-mail računi u kompaniji prije planiranog obavještenja o otpuštanju. 

Do petka ujutro, zaposlenici Twittera iz mnogih odjela, uključujući umjetnu inteligenciju, marketing i komunikaciju, pretragu, javnu politiku, wellness i druge timove, tvitovali su o otpuštanju. Članovi kustoskog tima, koji pomažu u podizanju pouzdanih informacija na platformi, uključujući i izbore, također su otpušteni, navodi se u objavama zaposlenih.

Jedna uposlenica rekla je da su ona i drugi članovi Twitterovog tima za ljudska prava otpušteni. Dodala je da je ponosna na rad tima u zaštiti onih koji su izloženi riziku u globalnim sukobima i krizama, uključujući Etiopiju, Afganistan i Ukrajinu, i u odbrani potreba onih koji su posebno izloženi riziku od kršenja ljudskih prava, piše CNN.

Dok su zaposleni na Twitteru objavljivali o otpuštanju, Musk se u petak pojavio na konferenciji za investitore i govorio o pravljenju jeftinijih električnih vozila i svojim ambicijama da ode na Mars. Tokom intervjua, Musk je za Twitter rekao: "Pokušao sam da izađem iz posla", ali je potom dodao:"Mislim da postoji ogroman potencijal… i mislim da bi to mogla biti jedna od najvrjednijih kompanija na svijetu".

Sagovornik je rekao da je Musk otpustio "polovinu Twittera" i Musk je klimnuo glavom, iako nije komentarisao tu primjedbu. Činilo se da je otpuštanja označio neophodnim za kompaniju koja je, kao i druge kompanije na društvenim mrežama, iskusila "izazove u pogledu prihoda" prije njegove akvizicije dok oglašivači preispituju potrošnju usred straha od recesije.

Musk je također rekao da je "neki broj velikih oglašivača prestao trošiti na Twitter" u danima nakon što je akvizicija završena.

Twitter je imao oko 7.500 radnika prije Muskovog preuzimanja. Posljednjih dana pojavili su se izvještaji da bi Twitter mogao otpustiti 25 do 50 posto svog osoblja.

Nekoliko zaposlenika Twitter-a je u četvrtak navečer podnijelo grupnu tužbu navodeći da Twitter krši savezni i kalifornijski Zakon o prilagodbi i prekvalifikaciji radnika (WARN Act) nakon što je već otpustio neke zaposlenike.

Zakon o WARN zahtijeva da poslodavac s više od 100 zaposlenih mora dostaviti pismenu obavijest 60 dana unaprijed prije masovnog otpuštanja "koje pogađa 50 ili više zaposlenih na jednom mjestu zaposlenja".

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.