open-navfaktor-logo
search
Pojasnio i razlog
Musk napravio anketu na Twitteru, prodat će dionice Tesle ako tako odluče njegovi pratioci
Milijarder Elon Musk objavio je na Twitteru anketu u kojoj je upitao svojih 62,6 miliona pratilaca da li d aproda 10 posto svojih dionica Tesle a obećao je da će kakvi god rezultati bili ispoštovati njihovu odluku.
07.11.2021. u 15:29
get url
text

Ako rezultati glasanja, koje završava danas, budu u korist prodaje, Musk bi mogao ostati bez 21 milijarde dolara vrijednih dionica.

Musk je pokrenuo anketu zbog "poreza na milijardere" koji su predložili američki demokrati i zbog kojeg bi mogao plaćati ogromne poreze. Do sada je otprilike 57 posto pratilaca glasalo "za" prodaju, piše BBC.

VEZANI TEKST - Musk: Ako UN objasni kako dva posto mog novca može riješiti glad u svijetu, prodat ću dionice Tesle

Izvršni direktor Tesle ima dionice vrijedne više od 200 milijardi dolara te ga možda čeka veliki račun za porez.

Prema planovima koje su predložili demokrati, milijarderi bi mogli biti oporezivani na "neostvarene dobitke" kada cijena njihovih dionica poraste, čak i ako ne prodaju ništa od svojih dionica.

- Imajte na umu, ne primam plaću u gotovini ili bonus. Imam samo dionice, tako da je jedini način da platim poreze taj da ih prodam. U posljednje se vrijeme puno govori o neostvarenim dobicima kao sredstvu za izbjegavanje poreza pa stoga predlažem prodaju 10 posto mojih dionica Tesle. Što mislite o tome? - napisao je Musk na Twitteru.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.