Poslije duge zimske pauze, odrađenih priprema, izmjena u igračkom kadru, obje ekipe, prema tvrdnjama trenera Husrefa Musemića i Mladena Žižovića, spremno dočekuju utakmicu. 

Na zajedničkoj press konferenciji koja je održana u prostorijama FK Sloboda medijima su se obratili trener Musemić i Žižović, te prvotimci Tuzla Cityja i Slobode Huso Karijašević i Miloš Karišik. 

- Nismo igrali skoro tri mjeseca i to je veliki problem za klub, igrače, trenere... Sigurno je da će obje ekipe biti motivisane, ali pitanje je u kakvim ćemo uvjetima igrati. Nije bilo velikih promjena u ekipama i uglavom su rosteri kao jesenas. Želim da utakmica prođe u fer i korektnoj borbi te da oni koji dođu na stadion imaju šta vidjeti - kazao je Husref Musemić, trener Tuzla Cityja, koji na raspolaganju ima sve fudbalere. 

Huso Karijašević, prvotimac mlađeg tuzlanskog premijerligaša, očekuje dobru utakmicu. 

- Svaki derbi je motiv više za igrača. Mi smo spremni i vjerujem da ćemo svi dati svoj maksimum - izjavio je on. 

Trener Slobode Mladen Žižović ističe kako su se svi zaželjeli fudbala i takmičarskih utakmica. 

- Želimo se predstaviti na najbolji mogući način. Kroz prvenstvo ćemo hvatati formu jer je nerealno očekivati da na startu prvenstva budemo u top formi. Pokušat ćemo isforsirati još mladih igrača. Zato smo pustili kapitena Beganovića, a na toj poziciji će ubuduće igrati Osmić. Kada je riječ o igračima, Husejinović je imao probleme, vidjet ćemo je li realno da utakmicu počne kapiten Maksimović. No, bez obzira na to ko istrči na teren, mora dati svoj maksimum - rekao je Žižović. 

Prvotimac Miloš Karišik raduje se borbi za bodove. 

- Imali smo na pripremama vrhunske uvjete. Igramo protiv odlične ekipe, ali i mi imamo kvalitet. Nadam se da će sutra sve proteći u fer i korektnoj borbi - kazao je Karišik.