open-navfaktor-logo
search
Pravni stručnjak
Muselimović o Inzkovoj odluci: To je trebalo učiniti davno, genocid je detaljno obrazložen u 12 presuda
O pravnom aspektu odluke visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini Valentina Incka o dopunama Krivičnog zakona BiH koje kažnjavaju negiranje genocida i veličanje ratnih zločina i njihovih počinilaca, u Dnevniku 2 BHT1 govorio je Josip Muselimović, pravni stručnjak.
24.07.2021. u 09:50
get url
text

- U našem narodu ima izreka – bolje ikad, nego nikad. Ja osobno mislim da je ovakvu odluku trebalo donijeti davno i tako zaustaviti one koji negiraju pravomoćne sudske odluke i veličaju ljude koji su počinili najteža kaznena djela. Ova odluka je bila neophodna zato što smo dokazali da kao narod nismo spremni kazati: "Ovo je moj veliki grijeh, oprostite". Ako nismo to sami u stanju učiniti, onda neko sa strane treba donijeti ovakav zakon - rekao je Muselimović za BHT1.

On ističe kako je u 12 detaljno obrazloženih presuda Međunarodnog suda za ratne zločine detaljno objašnjeno šta je krivično djelo genoicida. U izradi tih presuda, naveo je Muselimović, učestvovale su 34 najeminentnije sudije iz 30 zemalja.

- Ja, kao advokat sa dugogodišnjim iskustvom, pitam sebe ko sam ja da mogu negirati ono što su moje kolege, međunarodni suci rekli, a to je da je u julu 1995. godine zaista počinjeno krivično djelo genocida. Ja to mišljenje dijelim i poštujem odluke međunarodnog suda. Definitivno je vrijeme je da naši politički vjetropiri, koji potpuno neodgovorno u jednoj ruci nose snop slame, a u drugoj plamen, ne znaju da se ta iskra može zapaliti i da se na ovim prostorima ponovno može dogoditi ono što se dogodilo prije 25 godina - kaže Muselimović.

On je kategoričan kako se odluke svih sudova, pa i onih najmanjih, općinskih, moraju poštivati jer nam inače, kako kaže, ne bi trebao pravosudni sistem i svako bi mogao raditi šta hoće.

Muselimović također očekuje kako će odluka visokog predstavnika u narednom periodu biti žestoko napadana.

- Ja se pitam, imamo li mi pravosudni sistem i ima li taj pravosudni sistem političku pozadinu da će moći procesuirati one koji počine ovo djelo - rekao je Muselimović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.