open-navfaktor-logo
search
Obraćanje Štaba
Musa: U posljednja 24 sata u FBiH 25 osoba pozitivno na koronavirus
U protekla 24 sata u FBiH su testirane 753 osobe od kojih je 25 pozitivno na koronavirus. 
25.04.2020. u 12:09
get url
text

Kazao je ovo u obraćanju za javnost član Kriznog štaba FBiH i šef Službe za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo FBiH dr. Sanjin Musa.

Ukupan broj oboljelih na području FBiH je 811, od 13.526 osoba koliko je dosad testirano.

Od toga su 54 posto žene, a muškarci čine 46 posto oboljelih.

- U FBiH se dosad od koronavirusa oporavilo 235 osoba. Nažalost, imali smo 32 smrtna slučaja, od čega je 18 muškaraca i 14 žena - kazao je Musa.

Musa je kazao da smo u sedmoj sedmici od pojave koronavirusa i da je trenutna epidemiološka situacija zadovoljavajuća. 

Trenutno je 49 pacijenata hospitalizirano, pri čemu ih je pet na respiratoru. Oporavljeno je 235 pacijenata, a u posljednja 24 sata 25 osoba.

Od 32 potvrđena smrtna ishoda 18 je muškaraca, a 14 žena. U dobi starijoj od 65 godina bila su 22 preminula pacijenta.

Najviše zaraženih ima u Hercegovačko-neretvanskom kantonu 238, Zeničko-dobojskom 118, Kantonu Sarajevo 111, Zapadnohercegovačkom 83, Tuzlanskom 81, Unsko-sanskom 79, Kantonu 10 41, Srednjobosanskom 37, Bosanskopodrinjskom 20 i Posavskom tri.

Sumirajući dosadašnja saznanja o virusu istakao je da većina pacijenata ima blage i umjerene simptome, ali i da može uzrokovati ozbiljne infekcijske komplikacije i može dovesti do smrtnih ishoda.

- To potvrđuju 32 smrtna slučaja u Federaciji, što govori o ozbiljnosti ove bolesti. Najčešće komplikacije su obostrana upala pluća, respiratorno zatajenje, kao i srčani problemi - kazao je Musa.

Zahvaljujući mjerama prevencije, socijalne distance, zatim zdravstvenim mjerama, požrtvovanim radom epidemioloških ekipa na terenu u Federaciji je, kako je zaključio, izbjegnut eksponencijalni rast zaraženih osoba virusom korona, koji se očekivao.

- Nastavljamo živjeti u okolnostima stalne prijetnje pri čemu treba uzeti u obzir da društvo i sistem mora da nastavi da funkcionira u poptuno novim okolnostima. U ovom periodu smo naučili važnost prevencije, izbjegavanje okupljanja i bliskog kontakta unutar dva metra - rekao je Musa.

Govoreći o ukidanju policijskog štaba Musa je kazao da Krizni štab Federalnog ministarstva zdravstva nije razmatrao uopće tu opciju. Tu mjeru kako je naveo, razmatrao je Federalni štab civilne zaštite.

- Sa aspekta zdravstvenog ništa se nije promijenilo. Nošenje maski, distanca, zabrana okupljanja i dalje je na snazi i ostat će još dugo. Policijski sat ipak je bila jedna sigurnosna mjera - kazao je Musa.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.