open-navfaktor-logo
search
Bh. košarkaš
Musa: Kada sam dolazio, nisam znao gdje je Lugo, biti MVP u najboljoj ligi Evrope je ostvarenje sna
Bh. košarkaš Džanan Musa prošlog ljeta je iznenadio odlukom da iz Anadolu Efesa ide u Španije i to u redove Breogana koji je tek izborio plasman u najjači rang španske košarke.
17.05.2022. u 13:10
get url
text

To će se na kraju ispostaviti kao odličan potez. Deset mjeseci kasnije, Musa je velikom većinom glasova izabran za najboljeg igrača Endesa lige, kao i za njenog najboljeg strijelca (20 poena po utakmici).

Njegova uspješnost sa linije slobodnih bacanja bila je 78,7 posto, 56,1 posto šutirao je za dva, a 38,1 posto za tri poena.

Nagradom ga je iznenadio brat Džennis, koji mu je priznanje uručio na ulicama Luga pred "rijekom" navijača Breogana.

Musa je u razgovoru za ABC govorio o svemu što se tog dana dešavalo u Lugu i to sigurno neće zaboraviti do kraja života.

- Bilo je nevjerovatno, biti najbolji igrač u najboljoj ligi Evrope je ostvarenje sna. Jedan od najboljih dana u mojoj karijeri. Moja devojka je bila tamo, zvali su me roditelji kada mi je brat dao trofej. Bio sam veoma uzbuđen - započeo je Musa.

Zmaj je priznao da prije dolaska u Breogan uopće nije znao za ovaj klub.

- Ako želite da budem iskren, nisam znao. Morao sam pronaći gdje je Lugo. Sada je to moj novi dom. Nikada se neću moći u potpunosti zahvaliti svim ljudima u klubu i gradu. Za mene Sarajevo (to je bio prvi grad u koji je otišao živjeti nakon odlaska iz Bihaća) i Lugo zauzimaju isto mjesto u mom srcu - rekao je Musa.

VEZANI TEKST - Musa u odabranom društvu: Ovi proslavljeni košarkaši su osvajali MVP nagradu u Španiji
 

- Ovaj korak je bio veoma neophodan u mojoj karijeri. Da budem iskren, bio sam veoma siguran u sebe, ali nikad nisam mislio da će tako dobro proći. Stići do Kupa kralja kao nedavno promovisana ekipa, takmičiti se sa Real Madridom, pobijediti Baskoniju, pobijediti Valensiju..., sve je to bilo nevjerovatno - dodao je bh. košarkaš.

Musa ističe da je period koji je proveo u NBA ligi za njega bio razočaravajući.

- Tačno, bilo je razočaravajuće, također u Efesu, gdje nisam mnogo igrao. Mnogi ljudi su mislili, uključujući i mene u jednom trenutku, da nisam dovoljno dobar za elitnu košarku. Ali prošlog ljeta, kada sam stigao u Lugo, obećao sam sebi da ću dokazati da svi oni koji sumnjaju u mene griješe na Breoganu. Sada imam ACB MVP-a. Ali ovo ne staje ovdje. Želim da ovo bude samo početak, želim da nastavim vrijedno raditi i osvojiti mnoge titule - rekao je Musa.

Bh. reprezentativac još ne zna gdje će nastaviti svoju karijeru.

- Idem korak po korak. Sada jedino mislim o povratku kući i odmoru i druženju s porodicom i prijateljima. Da, mislim da se u Španiji igra najbolja evropska košarka i volio bih ostati. Vidjet ćemo, sada je vrijeme za odmor - zaključio je Musa.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.