open-navfaktor-logo
search
Razgovor u Sarajevu
Murphy s Čovićem: Ambasador SAD-a pozvao HDZ da podrži reformske zakone i borbu protiv korupcije
Susret predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Dragana Čovića i ambasadora SAD-a Michaela Murphya održan je u četvrtak u Sarajevu.
12.05.2022. u 20:40
get url
text
Dragan Čović i Michael Murphy

Iz Ambasade SAD-a su saopćili da je sastanak organiziran da se osigura ustavna odgovornost svih bh. lidera u cilju održavanja pravovremenih i transparentnih izbora.

- Ambasador je pozvao HDZ BiH da podrži zakon o sukobu intersa i druge zakone potrebne za borbu protiv korupcije i napredak BiH ka euroatlantskim integracijama. Ambasador je naglasio da ljudi u BiH zaslužuju funkcionalnu, efikasnu i odgovornu vladu na svim nivoima u kojoj sve partije participiraju s dobrom voljom - saopćeno je iz Ambasade SAD-a.

Iz HDZ-a BiH je saopćeno da su Čović i Murphy razgovarali o aktealnoj situaciji u BiH, unutrašnjim odnosima, Općim izborima kao i procesu reforme Izbornog zakona koje je ostalo otvoreno političko pitanje, unatoč "naporima hrvatskih predstavnika da svi pregovori završe dogovorom".

Čović je potvrdio stav koji je, kako se navodi, jasan i artikuliran u potpunosti.

- U ovome trenutku ne postoje uvjeti za održavanje izbora u BiH kao ni za implementaciju izbornog procesa, prvenstveno u pogledu konstituiranja gornjih parlamentarnih domova na federalnom i državnom nivou. Takvo šta može dovesti u pitanje potpunu legalnost izbornog procesa, što bi dodatno usložnilo i stvorilo nestabilnost cjelokupnog političkog sistema na svim nivoima - stoji u saopćenju.

Predsjednik HDZ-a se zahvalio na medijaciji američke administracije, podršci i cjelokupnom angažmanu u BiH.

Regionalni, evropski i transnacionalni odnosi također su bili tema razgovora.

Čović je naglasio kako Evropa mora biti čvrsto opredijeljena na miru i prosperitetu čije je temelje postavila Schumanova deklaracija prije 72 godine i stvorila današnje konture EU, ističe se u saopćenju HDZ-a.


 
 
 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.