open-navfaktor-logo
search
Predsjedništvo BiH
Murphy predao akreditive Komšiću: BiH treba čvrsto biti usidrena u euroatlantsku zajednicu država
Novi američki ambasador u Bosni i Hercegovini Michael Murphy predao je danas akreditive predsjedavajućem Predsjedništva BiH Željku Komšiću.
23.02.2022. u 11:40
get url
text

Komšić je izrazio dobrodošlicu novoimenovanom ambasadoru Murphyju u BiH i zahvalnost za sve što je SAD učinio u proteklom periodu za našu zemlju. Ovom prilikom zahvalio je i na dosadašnjoj podršci, te pomoći reformskim naporima BiH na putu ka evroatlantskim integracijama, borbi protiv korupcije, izbornoj reformi i uspostavi vladavine prava. Podrška SAD-a ulasku BiH i država Zapadnog Balkana u Evropsku uniju predstavlja garanciju za mir i sigurnost, naglasio je predsjedavajući Komšić. Razgovarano je i o aktuelnim političkim dešavanjima u BiH, kao i o situaciji u Ukrajini, saopćilo je Predsjedništvo BiH.

Tokom ceremonije, kako je saopćeno iz Američke ambasade u BiH, ambasador Murphy je naglasio:

- Sretan sam što ću voditi poslove moje vlade fokusirane na podršku suverenitetu, teritorijalnom integritetu i multietničkom karakteru Bosne i Hercegovine. Sjedinjene Države nastavit će raditi sa Vašom zemljom na tome da ona bude čvrsto usidrena u euroatlantsku zajednicu država. Sjedinjene Države podržavaju očekivanja i želje svih građana Bosne i Hercegovine da njihovi izabrani lideri – na svim nivoima – rade na tome da osiguraju efikasniju, transparentniju i odgovorniju vlast, kao i kvalitetnije ekonomske prilike.

Sjedinjene Države također podržavaju očekivanja građana u Vašoj zemlji da njihovi lideri svoje vrijeme i energiju usmjere na izgradnju svjetlije političke i ekonomske budućnosti Bosne i Hercegovine, uključujući promociju trajnog mira i istinskog pomirenja. Bit će mi zadovoljstvo raditi s Vama i Vašim kolegama u Predsjedništvu, kao i sa svim liderima u Bosni i Hercegovini na promociji reformi koje su ključne da bi Bosna i Hercegovina ostvarila svoj veliki potencijal.

Ambasador Murphy planira održati konferenciju za medije u skoroj budućnosti, tokom koje će govoriti o ključnim prioritetima Vlade Sjedinjenih Američkih Država za vrijeme svog mandata u Bosni i Hercegovini. 

Sagovornici su zajednički izrazili uvjerenje da će se bilateralni odnosi dvije zemlje nastaviti razvijati na obostranu korist.

Na kraju susreta, predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić poželio je uspjeh u radu ambasadoru SAD-a Michaelu Johnu Murphyju.

Murphy je profesionalni diplomata, jedan od viših zvaničnika Ministarstva vanjskih poslova u rangu ministra savjetnika. U periodu između 2006. i 2009. godine bio je šef Političkog odjela u Američkoj ambasadi u Sarajevu. Godine 2009. je otišao na Kosovo, gdje je radio kao zamjenik šefa misije u ambasadi u Prištini.

Prije stupanja na dužnost u Bosni i Hercegovini, ambasador Murphy bio je zamjenik pomoćnika državnog sekretara za Evropu i Evroaziju od juna 2018. do septembra 2021. godine, kada je bio zadužen za evropska sigurnosna pitanja što je uključivalo i odnose SAD sa NATO savezom i OSCE, te za arktička sigurnosna pitanja i bilateralne odnose SAD sa Danskom, Estonijom, Finskom, Islandom, Irskom, Latvijom, Litvanijom, Norveškom, Švedskom i Ujedinjenim Kraljevstvom, saopćila je Američka ambasada u BiH. 

U izlaganju pred Odborom za vanjske poslove Senata SAD-a Murphy je istakao šest ključnih ciljeva za Bosnu i Hercegovinu. Poručio je tada da je potrebno pomoći BiH u postizanju kandidatskog statusa za članstvo u Evropskoj uniji, raditi na reformama vladavine prava, posebno u borbi protiv korupcije, raditi na povećanju trgovine sa SAD-om, suprotstaviti se težnjama Kine i Rusije u BiH, raditi na pomirenju među stanovništvom te raditi na tome da BiH bude sigurna zemlja za Amerikance koji tamo žive i rade.

Na funkciji ambasadora SAD-a u BiH zamijenio je Erica Nelsona.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.