open-navfaktor-logo
search
Ambasador SAD-a
Murphy: Pojavio se novi geopolitički momenat u Evropi, to je prilika za BiH
Američki ambasador u BiH Michael Murphy izjavio je kako se pojavio jedan novi geopolitički momenat u Evropi uključujući i Zapadni Balkan kojim je otvorena nova mogućnost za Bosnu i Hercegovinu.
17.03.2022. u 11:50
get url
text

- Ta mogućnost podrazumijeva odgovornost lokalnih lidera u BiH i političkih lidera kako bi iskoristili tu priliku koja im se pruža. Drugo, SAD, EU i OSCE su tu da pomognu vašim liderima da postignu kompromis i konsenzus koji je neophodan da bi se iskoristila prilika koja se ukazala - kazao je Murphy.

Naveo je da to ipak ne podrazumijeva dogovor po bilo koju cijenu.

- To podrazumijeva dogovor koji uključuje elemente sa kojima ste vi svi vrlo dobro upoznati, a uključujući najvažnije, a to je paket koji se odnosi na integritet izbornog procesa - poručio je Murphy.

Murphy je danas potvrdio da preuzima ulogu Matthewa Palmera koji je bio medijator u pregovorima domaćih političkih lidera o izmjenama Izbornog zakona BiH.

- Matthew Palmer prelazi na novu poziciju. Bit će zamjenik šefa Misije u Londonu. Kod nas u diplomatskom svijetu to je redovna pojava. To se dešava svakih nekoliko godina - rekao je Murphy novinarima.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.