open-navfaktor-logo
search
Čestitao Dan nezavisnosti
Murphy: Oni koji sumnjaju u našu trajnu posvećenost BiH, ili sugeriraju da možda ima jače saveznike u Rusiji, Kini ili Iranu, jako se varaju
Michael Murphy, američki ambasador u Bosni i Hercegovini objavio je tekst povodom Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine u kojem je čestitao 1. mart te se osvrnuo na situaciju u državi.
01.03.2023. u 07:53
get url
text

Tekst prenosimo u cijelosti. 

Najiskrenije čestitamo građanima Bosne i Hercegovine Dan nezavisnosti. Prvi mart je mnogo više od prilike da se obilježi ovaj istorijski trenutak. Ovaj dan je također prilika da se obilježi demokratski napredak Bosne i Hercegovine u proteklih više od protekle tri decenije i da se oda priznanje za sav trud, istrajnost i žrtvovanje građana koji su taj napredak omogućili.

Ne dolazi se do nezavisnosti tako lako, a to znaju i Sjedinjene Države, ali nezavisnost pruža mogućnost građanima da odrede sopstvenu budućnost. Zajedno sa našim međunarodnim partnerima, ponosno stojimo uz ljude u BiH koji su izabrali budućnost u euroatlantskoj zajednici zemalja i izgradili neophodne državne institucije koje ih vode ka toj budućnosti. Uspostava ovih pravosudnih, finansijskih, sigurnosnih i drugih državnih institucija historijsko je postignuće i veliki korak ka ispunjenju obećanja o nezavisnoj Bosni i Hercegovini – jakoj, demokratskoj i prosperitetnoj državi.

Najveći uspjeh je formiranje multietničkih Oružanih snaga Bosne i Hercegovine u kojima Bošnjaci, Hrvati, Srbi i Ostali služe časno rame uz rame u zemlji i van njenih granica radi sigurnosti BiH i svih njenih građana.  Od podrške programima obuke za oficire, nabavke ključne opreme i sredstava do zajedničkih vježbi, Sjedinjene Države bile su najbliži partner OSBiH u protekle dvije decenije.  Radujemo se nastavku jačanja tog strateškog partnerstva u godinama koje su pred nama.

Kao dio naše trajne posvećenosti BiH i njenim građanima i njihovoj želji za euromatlantskom budućnošću, Sjedinjene Države osigurale su više od dvije milijarde dolara pomoći od 1995. godine s ciljem podrške bh. institucijama, kao i demokratskom, društvenom i ekonomskom napretku na svim nivoima vlasti.

Naravno da ima smetnji. Bh. institucije sada su izložene napadima lidera koji nastoje uništiti napredak postignut u proteklih 31 godinu ili koji ih nastoje kontrolisati radi sopstvenih, koruptivnih interesa. Mnogi od ovih lidera čak nastoje iskriviti historiju.  

Političari poput Milorada Dodika i njegovih saveznika ignorišu realnost da su lideri Republike Srpske, uključujući i njegovu političku stranku, radili sa svojim kolegama iz Federacije na izgradnji ovih državnih institucija dobrovoljnim prenosom nadležnosti u interesu bolje, funkcionalnije BiH. Ovo negiranje činjenica i tobožnje pravne tvrdnje koje čujemo iz Republike Srpske nisu samo napad na državne institucije na čijoj je uspostavi BiH marljivo radila – one su napad na sami duh kompromisa koji prevazilazi etničke i političke linije, a koji je u srcu Daytonskog mirovnog sporazuma.

Ova vrsta politike koja služi samo sopstvenim interesima sprečava Bosnu i Hercegovinu da ostvari svoj puni potencijal. Neuspjeh Aprilskog paketa iz 2006. bila je propuštena prilika za provedbu reformi i jačanje bh. institucija i ubrzanje napredovanja ove zemlje ka Evropskoj uniji. Od tada je ovaj isti maksimalizam uzrokovao neuspjeh mnogih naknadnih pokušaja da se provedu osnovne reforme i uspostavi funkcionalnost, što je rezultiralo jednim od najnedjelotvornijih perioda u istoriji bh. vlasti, onim nakon izbora 2018. godine.

Imajući u vidu ove izazove, Sjedinjene Države i njihovi međunarodni partneri moraju pojačati angažman u Bosni i Hercegovini, a ne odstupiti. Naše obećanje da ćemo podržavati suverenitet, institucionalni i teritorijalni integritet BiH i njen multietnički karakter nije puka retorika – to je stvarna, dugogodišnja obaveza koju ispunjavamo svaki dan.  Oni koji sumnjaju u našu trajnu posvećenost zemlji ili u to da BiH pripada Zapadu – ili sugeriraju da ona možda ima jače saveznike u Rusiji, Kini ili Iranu – jako se varaju.

Više od godinu dana nakon početka ničim izazvane, nezakonite, brutalne i sveobuhvatne ruske invazije na Ukrajinu, važnije je više nego ikada da Sjedinjene Države i njihovi saveznici udvostruče nastojanja da pomognemo BiH da ojača svoje demokratske institucije i da još jednom potvrdi da joj je mjesto u evro-atlantskoj zajednici zemalja.

To znači da treba iskoristiti zamah stvoren dodjeljivanjem statusa kandidata BiH za članstvo u Evropskoj uniji i usvojiti reforme neophodne za pregovore o priključivanju EU, za iskorjenjivanje korupcije, oživljavanje ekonomije i uklanjanje diskriminacije. BiH su potrebni konkretni koraci, ne više akcioni planovi, u suprotnom će ova prilika nestati.

To znači jačanje Oružanih snaga Bosne i Hercegovine i obezbjeđenje dovoljnih resursa kako bi se OSBiH mogle modernizovati i ispunjavati svoje obaveze pružanja sigurnosti bh. građanima i doprinosa globalnoj bezbjednosti.  To također znači provedbu davno zaustavljenih reformi u oblasti odbrane kako bi se učvrstili partnerstvo i saradnja Oružanih snaga sa NATO savezom.

To znači provedbu reforme bh. pravosuđa koje sve više postaje sredstvo za takvo djelovanje, umjesto da je prepreka koruptivnom djelovanju. Prevelik broj sudija radi za političare, a ne za pravdu. Prevelik broj tužilaca izbjegava da procesuira teške i izazovne predmete koji zadiru u interese političkih lidera ili njihovih stranaka.

To znači da treba povećati stepen transparentnosti bh. izbornog sistema radi borbe protiv nepravilnosti kojima smo svjedočili na izborima 2022. godine kako građani ne bi više sumnjali u to da li njihov glas zaista vrijedi.  Vrijeme je da bh. parlament usvoji paket mjera koji se tiče integriteta izbornog procesa. Sjedinjene Države uradiće svoj dio posla. Nastavićemo sa identifikacijom i sankcionisanjem pojedinaca odgovornih za koruptivne i antidaytonske aktivnosti i osiguravati finansijsku i političku podršku institucijama ove zemlje i raditi na jačanju – ne samo održavanju – demokratije u BiH. 

Nastavićemo pružati podršku Oružanim snagama BiH u skladu sa našim dugogodišnjim uvjerenjem da je budućnost BiH u euroatlantskim institucijama, uključujući NATO savez. Nastavićemo pružati pomoć u borbi protiv korupcije, stvaranju uslova za ekonomski rast kojeg će predvoditi jak privatni sektor i u promoviranju pomirenja.

Također se nadamo da će bh. politički lideri uraditi svoj dio posla. Za nas je privilegija da zajedno sa građanima Bosne i Hercegovine slavimo Dan nezavisnosti.

Radujemo se zajedničkoj proslavi ovog dana u godinama koje su pred nama.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.