open-navfaktor-logo
search
Američki amasador
Murphy: BiH ne ide u pravom smjeru, nećemo je ostaviti Rusiji
Rusija se ne pita kada je riječ o odlukama koje donosi Bosna i Hercegovina (BiH) o odnosima unutar sporazuma, bilo da je riječ o pridruživanju Evropskoj uniji (EU) ili pridruživanju NATO-u, navodi Michael Murphy, ambasador Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u BiH.
26.08.2022. u 19:18
get url
text

On zaključuje da je donošenje tih odluka na suverenoj BiH. Također, podvlači da su SAD, EU i NATO bili veoma jasni o svojoj privrženosti suverenitetu, teritorijalnom integritetu i multietničkom karakteru BiH.

Murphy kaže i kako je američka privrženost Bosni i Hercegovini trajna, te da će održati svoje međunarodno prisustvo i međunarodno vojno prisustvo.

Međunarodni zvaničnici u BiH su zabrinuti zbog trenutne političke situacije. Dijelite li Vi tu zabrinutost?

VEZANI TEKST - Evropsko vijeće: Spremni smo dati kandidatski status BiH, ali tek nakon reformi

Da, dijelimo. Mislim da nije tajna, očigledno je, rekao bih, da BiH ne ide u pravom smjeru i da se to dešava već jedan duži period. Dakle, ne postoji ni jedan dan da se desi da se ne pojavi neka užasna retorika koja dolazi od političkih lidera ovdje, prijetnje secesijom, prijetnje teritorijalnom reorganizacijom zemlje ili ratnohuškačka retorika. To je užasan, neodgovoran način da se vodi ova zemlja.

Drugi problem je da ne vidimo napredak po pitanju reformi, gotovo nikakav napredak nije postignut kada su upitanju reforme za približavanje EU, ništa se ne radi na rješavanju problema s kojim se zemlja suočava, na primjer, inflacija ili mogući nedostatak energije u budućnosti. Sve te stvari se ignorišu i nije dobro za Bosnu i Hercegovinu i za građane ove zemlje.

 Neki od političkih lidera su na crnoj američkoj listi, upravo zbog korupcije, ali čini se kao da oni ne mare za to. Neki od njih su ponovo sada na izbornim listama za ovogodišnje izbore. Mislite li da bi pravosudne institucije mogle bolje reagovati u Bosni i Hercegovini?

- Dozvolite da počnem sa krajem vašeg pitanja vezano za političke lidere. Da, neki od lidera jesu na crnim listama i da, neki od tih lidera su se kandidovali na izborima, a ne bi trebali. Ali, birači imaju priliku da procijene šta su to uradili do sada, ovog oktobra. Ako su zadovoljni njihovim radom onda glasaju u skladu s tim, ako nisu, opet u skladu s tim.

Jedna od ljepota demokratije je da građani zemlje imaju šta da kažu, imaju priliku svake četiri ili dvije godine, u zavisnosti o kojem je izbornom ciklusu riječ, da kažu, želim nešto drugačije, nisam sretan s ovim što mi politički lideri isporučuju. Dakle, to je jako važno.

VEZANI TEKST - Trump produžio sankcije, Dodik i dalje na "crnoj listi"

Drugo, pitanje vezano za pravosuđe. Da, mogu oni bolje raditi svoj posao, mnogo bolje. Ja sam bio na jednom događaju prije nekoliko sedmica, pod pokroviteljstvom Damira Arnauta i njegovih saradnika, na kojem su predstavili svoje istraživanje o radu pravosudnih institucija, gdje to oni dobro ili loše rade. I impresivno su zaista uradili svoj posao, pozitivan posao za Bosnu i Hercegovinu.

Zato kažem da postoje neki političari koje je briga, postoje političari koji žele držati pravosuđe, tužioce i snage za provedbu zakona odgovornim za svoj rad i to se mora nastaviti.

Sjedinjene Američke Države će uraditi sljedeće, mi ćemo podržavati te vrste aktivnosti i politički, tako što ćemo stajati uz ljude koji žele uraditi pravu stvar, ali isto tako, kao što sam spomenuo ranije, neke programe pomoći ćemo koristiti i u radu sa tužiocima i sudijama i od njih ćemo tražiti odgovornost.

Kada smo kod dogovaranja političara, oni vrlo često znaju ovdje u Bosni i Hercegovini da se dogovore oko nečega, onda da poslije izvjesnog vremena kažu, nismo se dogovorili. Takva je situacija kada je u pitanju proces približavanja Bosne i Hercegovine NATO-u. Program reformi je usvojen, međutim, pomaka nema u posljednjih godinu dana. Posebno se sve aktueliziralo ruskom invazijom na Ukrajinu gdje Republika Srpska tvrdi, uz pomoć Rusije, kako Bosna i Hercegovina neće ići u NATO. Kako Vi ocjenjujete uopšte ulogu Rusije u čitavom procesu?

VEZANI TEKST - Američki i britanski ambasador u BiH ponovili da podržavaju Ured visokog predstavnika u BiH

- Počeću sa komentarom, na koji aludirate, a koji su Rusi uputili. Rusija se ne pita kada je riječ o odlukama koje donosi Bosna i Hercegovina o odnosima unutar sporazuma, bilo da je riječ o pridruživanju Evropskoj uniji ili pridruživanju NATO-u. Donošenje tih odluka je na suverenoj Bosni i Hercegovini. To je pod broj jedan.

Pod broj dva, prilično je jasno da su građani ove zemlje, kao i političari ove zemlje, kao cilj postavili napredovanje prema i pridruživanje ovim euroatlantskim institucijama. Mi podržavamo te ciljeve. To je ono što podržavaju ljudi. Tako da, kada pogledam šta Rusija radi u ovoj zemlji, mislim da oni rade protiv ciljeva koje žele ostvariti građani ove zemlje. Neke od njihovih izjava su, iskreno govoreći, bile neodgovorne.

 Prije svega, očito, ruski ambasador je diplomata, kao i ja, i kao što sam rekao na svojoj prvoj konferenciji za štampu kada sam stigao, on može pričati sa političkim liderima u ovoj zemlji kao što to radimo moje kolege i ja. Ne mislim da je razgovor sam od sebe prijetnja.

- Prije svega, očito, ruski ambasador je diplomata, kao i ja, i kao što sam rekao na svojoj prvoj konferenciji za štampu kada sam stigao, on može pričati sa političkim liderima u ovoj zemlji kao što to radimo moje kolege i ja. Ne mislim da je razgovor sam od sebe prijetnja.

Drugo, uputili su neke groyne, neodgovorne izjave o BiH. Mislim da su Sjedinjene Države, Evropska unija i NATO bili veoma jasni o svojoj privrženosti suverenitetu, teritorijalnom integritetu i multietničkom karakteru ove zemlje. Govorio sam to i ranije da je to dio dobrih vijesti. Znam da je nekada u BiH teško naći dobru vijest.

VEZANI TEKST - Džaferović s Murphyjem o najavama izmjene Izbornog zakona, sastao se i s članom Bundestaga

Privrženost Sjedinjenih Država je trajna. Želim podsjetiti na ono što je rekao sekretar Blinken (Anthony) u svom svjedočenju pred Kongresom. Mi ne odlazimo, nećemo nestati, održaćemo svoje međunarodno prisustvo ovdje, i naše međunarodno vojno prisustvo. Mislim da je to veoma važno uzeti u obzir kada se procjenjuje sigurnosno stanje ovdje.

Kada je EUFOR percipirao izazove i probleme, ojačao je svoje prisustvo ovdje, to je bila ispravna odluka i mi smo je podržali. Mislim da ste mogli vidjeti odgovor Sjedinjenih Država i Evropljana i to bi trebalo signalizirati da nećemo ostaviti Bosnu i Hercegovinu Rusiji. To neće biti ishod ovdje.

Cijeli intervjuu za RSE možete pročitati ovdje.

 

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.