open-navfaktor-logo
search
Rekorder u Austriji
Muratović Austrijancima otkrio jedan zanimljiv detalj, hvalio Džeku i Pjanića
Samir Muratović je u sezoni 2003/2004 u dresu Grazer AK osvojio je duplu krunu u Austriji, dok je Sturmom u sezoni 2009/2010 osvojio Kup Austrije, a naredne sezone i titulu prvaka
10.09.2018. u 15:26
get url
text
Samir Muratović

Nekadašnji reprezentativac Bosne i Hercegovine Samir Muratović u dresu Zmajeva je upisao 24 nastupa, a u zemlji sutrašnjeg protivnika pamte ga kao jedinog igrača koji je tokom karijere osvajao titulu i Kup Austrije igrajući za gradske rivale iz Graca.

U sezoni 2003/2004 u dresu Grazer AK osvojio je duplu krunu u Austriji. Sa Sturmom je u sezoni 2009/2010 osvojio Kup Austrije, a naredne sezone i titulu prvaka.

U Austriji je i dalje jako cijenjen, a pred utakmicu u kojoj je će Zmajevi ugostiti Austrijance, rođeni Zvorničanin dao je zanimljiv intervju za Kleine Zeitung.

- U GAK-u sam proveo lijepe godine i želim im da se što prije vrate u Bundesligu, ali ipak moje srce pripada Sturmu - kazao je Muratović na početku razgovora.

Muratović je priznao da mu se jedna velika želja vezana za Sturm, nažalost, nije ispunila.

- Imao sam veliku želju da igram za Sturm u vrijeme kada ga je s klupe prevodio Ivica Osim. Na kraju sam završio u Gracu, ali u redovima GAK-a u koji me preporučio jedan mendažer - naglasio je Muratović, te dodao:

- Osim je broj jedan u Bosni. On je iskren, korektan i razumije fudbal kao niko drugi. On je jednak kompjuteru, fudbalska legenda.

Duel BiH i Austrije Muratović je objasnio na zanimljiv način.

- To je duel moje dvije zemlje. U mojim grudima kucaju dva srca - ispričao je Muratović.

Svako zna da su dva najopasnija igrača naše selekcije Edin Džeko i Miralem Pjanić, a Muratović je Austrijancima u kratkim crtama objasnio i zašto je to tako.

- Edin Džeko i Miralem Pjanić su dvije velike zvijezde. Oni mogu igrati u svakoj ekipi na svijetu. Džeko je bio najbolji strijelac u Njemačkoj i Italiji. Njemu se ne smije dozvoliti bilo kakva šansa. Pjanić je tehnički nevjerovatan, savršeno razumije igru, a uz to je odličan izvođač slobodnih udaraca - istakao je bivši bh. reprezentativac.

Nekadašnji reprezentativac BiH smatra kako je Austrija ipak ispred naše zemlje.

- Između 2010. i 2015. godine imali smo "zlatnu generaciju" koja se plasirala na Svjetsko prvensto 2014. godine, nakon čega je uslijedila rupa. Bosna ima dobre talente i fudbal je sport broj jedan. Nažalost ne ulaže se previše u razvoj omladinskog fudbala. Nedostaje novca, a loša je i infrastruktura - rekao je Muratović.

Muratović je Austrijancima otkrio i onu "tamniju" stranu atmosfere u Zenici.

- Navijači nemaju strpljenja. Poslije deset minuta loše igre kreću zvižduci - kazao je bivši Zmaj na kraju.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.