Ponedjeljak, 27.03.2023.
FOTO: AA

Murali među kojima su i onaj Alekse Šantića i Emine oživjeli ulice grada na Neretvi

Mostar Street Art Festival okupio je 20 umjetnika iz zemlje i svijeta, te u grad na Neretvi donio novu energiju s arhitekturom bogatijom za 20 murala

Oko 20 murala nastalih tokom ovogodišnjeg Mostar Street Art Festa među kojima su utjelovljeni likovi poznatog mostarskog pjesnika Alekse Šantića i njegove Emine oživjeli su mostarske ulice, javlja Anadolu Agency (AA).

Jedan od najpoznatijih bosanskohercegovačkih pjesnika Aleksa Šantić čiji je lik muralom utjelovljen u ulici koja nosi njegovo ime u Mostaru djelo je dvadesetšestogodišnjeg umjetnika Denija Božića iz Doboja.

Iako u svojoj karijeri ima urađenih već oko 300 murala diljem zemlje Božić kaže da je posebno uživao radeći ovaj mural, te da mu je posebna čast bilo oslikati lik mostarskog pjesnika u ulici koja nosi njegovo ime.

-Aleksa Šantić je veliki pjesnik, on je Mostarac i u najmanju ruku zaslužuje svoj trg, park i ulicu pa i mural u svojoj ulici - kaže umjetnik iz Doboja.

Dimenzije murala su šest sa četiri metra, a i na njemu je radio intenzivno puna četiri dana što je izazvalo brojne pozitivne reakcije građana, koji su fotografirali umjetnika kako radi, zastajali i kazivali riječi pohvale. Pohvale i divljenje građana Mostara svojim radom izazvala je i mlada umjetnica Đenana Taso iz Sarajeva koja je preko puta parka Alekse Šantića oslikala lik njegove na daleko poznate Emine.

Ovi murali oživjeli su mostarske ulice i priče o legendarnim likovima iz grada na Neretvi, ali i povezali brojne umjetnike kroz druženja tijekom festivala i nastanak drugih djela širom grada. Organizatorica Street Arts Festivala Marina Đapić ističe kako su reakcije građana pozitivne, te izražava zadovoljstvo što se na murale konačno gleda kako na umjetnost a ne kao vandalizam, jer murali su kako ističe uistinu umjetnost.

-Dvadeset umjetnika je sudjelovalo ove godine i nastao je oko 20 murala. Priča s Aleksom Šantić i Eminom je tematska u suradnji s Agencijom Lokalne Demokracije, na njihovom projektu Clink koji se bavi kulturno historijskim nasljeđem, ali u produkciji Street Art Festivala - navela je Đapić. 

Ostali umjetnici radili su, kaže, murale s apstraktnim motivima ili realističnim koji pokazuju njihov stil.

-Na ovogodišnji festival stigli su nam umjetnici iz raznih krajeva svijeta koji su poznati po muralima, ali imamo i umjetnike koji prvi puta slikaju murale tako da pružamo priliku za afirmaciju mladih što smatramo izuzetno značajnim za razvoj umjetnosti - kaže Đapić.

Osim što nastaju umjetnička djela tijekom sedmodnevnog festivala u Mostaru se povezuju umjetnici međusobno kroz druženje i razmjenu kulture.

-Mostar ima najjači Street Art Festival i ovo što radimo je na svjetskoj razini - kaže Đapić.

Cilj festivala je, kako kaže,  da se cijeni javni prostor, njeguje umjetnost, te da se ne razmišlja o street artu kao vandalizmu što on zaista nije i da ljudi prepoznaju ljepotu u sebi koja egzistira kroz umjetnost, te budemo pozitivni, bliži jedni drugima, njegujemo prometejstvo i različitosti kulture.

-Kada nam dođu umjetnici kao što su ove godine iz Njemačke, Brazila, Španjolske, Italije..., kad smo svi zajedno tu neka je dobra energija i mislim da je super da se u BiH događaju projekti koji imaju tu multikulturalnost kao što je naš Street Art Festival - poručila je Đapić.

Osmo izdanje Street Arts Festivala u Mostaru koji se održava od 1. do 8. septembra okupilo je 20 street art umjetnika iz zemlje i svijeta te u grad na Neretvi donio novu energiju, povezao mlade ljude i pokazao ljepotu umjetničkog izričaja bogateći arhitekturu grada sa 20 murala.

Faktor pratite putem aplikacija za Android i iOS.
Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter.
Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected].
Vezani tekstovi
Više iz kategorije
Najnovije Najčitanije Na vrh