open-navfaktor-logo
search
Netačne informacije
MUP RS-a tvrdi da nije bilo napada na povratnike, ovi slučajevi potvrđuju da to nije istina
Da ocjene MUP-a RS-a nisu tačne, ili čak da iz te institucije svjesno pokušavaju zataškati realno stanje u tom bh. entitetu i predstaviti ga drugačijim nego što jeste, potvrđuju primjeri napada na povratnike kojima je javnost imala priliku svjedočiti u proteklom periodu, a koji su definitivno izazvali veću pažnju ili uznemirenost građana, naročito onih koji pripadaju povratničkoj populaciji
05.06.2019. u 22:07
get url
text
Učestali napadi na povratnike u entitetu RS

Opća sigurnost povratnika u entitet RS, kao i njihove imovine, u 2018. te u prva četiri mjeseca ove godine bila je na zadovoljavajućem nivou. Ocjena je to Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) RS-a, iz kojeg navode da u tom periodu "nisu registrirani slučajevi (krivična djela i prekršaji) motivirani na nacionalnoj, vjerskoj ili etničkoj mržnji, a koji bi mogli izazvati veću pažnju javnosti ili uznemirenost građana, a posebno onih građana koji pripadaju povratničkoj populaciji".

Informacija o stanju sigurnosti u entitetu RS, u kojoj su sadržane citirane ocjene, bit će razmatrana 11. juna na sjednici Narodne skupštine RS-a.

Da ocjene MUP-a RS-a nisu tačne, ili čak da iz te institucije svjesno pokušavaju zataškati realno stanje u tom bh. entitetu i predstaviti ga drugačijim nego što jeste, potvrđuju primjeri napada na povratnike kojima je javnost imala priliku svjedočiti u proteklom periodu, a koji su definitivno izazvali veću pažnju ili uznemirenost građana, naročito onih koji pripadaju povratničkoj populaciji.

Prije nepuna tri mjeseca je javnost u BiH bila šokirana snimkom objavljenim na društvenoj mreži Facebook, a na kojem Renato Marjanović iz Prijedora verbalno i fizički maltretira povratnika Azrina Hodžića. U nekoliko navrata ga je udario te ga je natjerao da sa cerade svog vozila ukloni grb BiH.

Marjanović je uhapšen 12. marta zbog, kako je tada saopćeno iz Policijske uprave Prijedor, postojanja osnova sumnje da je počinio krivična djela zlostavljanje, mučenje i drugo neljudsko i ponižavajuće postupanje i tjelesna povreda. Već narednog dana je Marjanović pušten na slobodu.

U istom periodu, u kojem MUP RS-a ističe da nije bilo slučajeva motiviranih na nacionalnoj, vjerskoj ili etničkoj mržnji, imamu Emiru ef. Nuhiću iz Bosanskog Novog je prijetnje smrću uputio Danel Rajković.

- Silovao bih ti kćerku i ženu u džamiji, a ti kao pas zavezan da gledaš. Onda bih te zaklao i zapalio džamiju – napisao je Rajković Nuhiću, nazivajući ga "balijom".

{$galerijaFotografija}

Ove prijetnje su prijavljene lokalnoj policiji, ali su Nuhiću nekoliko dana kasnije stigle nove.

Rajković je u novim porukama poželio da predsjednik Rusije Vladimir Putin "poludi i počne ubijati muslimane kao Hitler Jevreje, da počne bacati nuklearne bombe po svim većim muslimanskim gradovima, kao što su Teheran, Istanbul, Bagdad, Kairo..."

- Trebalo bi bar prepoloviti broj muslimana u svijetu, jer islam je zlo. Treba vam izmisliti neku bolest kao što je HIV u Africi, pa da krepajete i djeca da vam crkavaju. Pala je na Markale!!! Nož, žica, Srebrenica!!! – napisao je Rajković.

Dodao je i da će se "Turcima lično napiti krvi" te da mu za to treba samo automat sa četiri okvira i nekoliko bombi.

- Samo, pored mene nema muslimana, sve su četnici. Ali smislit ću nešto. Treba mi gomila Turaka da pucam po njima i bacim bombe. Je*aću vam majku lično. Pala je na Markale - napisao je Rajković.

Petog marta ove godine osvanuli su uvredljivi grafiti s nacističkim porukama (četiri S) na ulazu u harem Čaršijske džamije u Prijedoru i na garaži Čaršijske džamije.

Nešto više od mjesec kasnije, slični grafiti su osvanuli na banjalučkoj džamiji Arnaudiji, jednoj od 15 srušenih džamija u Banjoj Luci za vrijeme rata u BiH.

Safeta Ganibegović se u naselje Vražić, općina Šipovo, vratila 2005. godine, a od tada se, tvrdi, suočavala sa stalnim verbalnim prijetnjama na nacionalnoj osnovi, koje su uglavnom dolazile od Slavka Pene, direktora Centra za socijalni rad Šipovo njegovog sina Marka. Sedmog decembra 2018. godine ju je, potvrdila je, fizički napao Marko Pena te joj je nanio lakše tjelesne povrede. Ovaj slučaj, tvrde mještani, nije izuzetak u općini Šipovo već su napadi na bošnjačke povratnike postali ustavljena praksa.

U januaru 2018. godine su u dvorištu povratničke porodice Hameda Vražalice u selu Pediše, općina Sokolac, podmetanjem požara uništena dva automobila i garažni objekat.

Iako ne pripada vremenskom okviru na kojeg se Izvještaj odnosi, vrijedi spomenuti i posljednji napad, koji se dogodio 1. juna, na povratnika u Rogaticu Elvira Bahtu, kojeg je napao njegov komšija.

- Krenuo sam na iftar, izašao sam iz kuće i čuo sam da mi psuje tursku i ustašku majku. Onda je nasrnuo na moje auto, udario je prvo šakom u bočno staklo, pa uzeo lopatu i njom mi porazbijao šoferšajbu. Ja sam odmah zovnuo policiju koja je došla i privela ga – ispričao je Bahto.

Navedena djela samo su dio širokog spektra prijetnji, zastrašivanja i fizičkih napada na povratnike i njihovu imovinu u entitetu RS, koji pokazuju da MUP RS-a objavljivanjem Informacija poput posljednje nastoje dezavuirati javnost.

Zapisnik sa iskaza Emira Muhića
1 od 4
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.