open-navfaktor-logo
search
Nezakonite radnje
MUP RS-a ponovo podnio izvještaj protiv Nenada Nešića
Uprava kriminalističke policije MUP-a RS podnijela je Okružnom javnom tužilaštvu Banja Luka izvještaj o počinjenom krivičnom djelu nezakonito postupanje u privrednom poslovanju i falsifikovanje isprave protiv Nenada Nešića i Aleksandra Šljivića.
24.03.2021. u 12:24
get url
text

Sumnja se da su Nešić, kao direktor "Puteva RS-a"  i Šljivić, kao odgovorno lice privrednog društva "XXX Pale" , u namjeri pribavljanja protivpravne koristi za privredno društvo iz Pala, potpisali i ovjerili pečatima privrednih društava koja su zastupali lažni sporazum.

 - Na osnovu toga, pravno lice iz Pala je bez sprovođenja procedure javnog nadmetanja za dodjelu koncesije sa Vladom RS-a zaključilo Ugovor o koncesiji za eksploataciju tehničkog građevinskog kamena krečnjaka kod Pala - saopćeno je iz MUP-a RS.

Nešić je bio direktor "Puteva RS-a", a sa ove pozicije je smijenjen nakon što je DNS, na čijem čelu se nalazi, napustio vladajuću koaliciju u RS-u okupljenu oko SNSD-a.

Kako saznajemo iz istrage, lažnim sporazumom je izbjegnuto javno nadmetanje za dodjelu koncesije i rekonstrukciju jedne dionice regionalnog puta Lukavica - Pale.

Podsjećamo, u novembru prošle godine, MUP RS-a je također banjalučkom tužilaštvu podnio izvještaj protiv Nešića zbog postojanja sumnje da je počinio krivično djelo zloupotreba položaja odgovornog lica.

Ranijim izvještajem se sumnjiči da je od 8. maja 2018. godine do 31. avgusta 2020. godine u svojstvu vršioca dužnosti direktora JP "Putevi RS-a", kršeći odredbe Zakona o javnim nabavkama, iskoristio svoj položaj i ovlaštenja, te zaključio Okvirni sporazum sa privrednim društvom "Prijedorputevi" a.d. Prijedor i u okviru toga zaključio šest pojedinačnih ugovora za izvođenje radova održavanja i zaštite magistralnih i regionalnih puteva i objekata na putevima u RS-u.

Po toj prijavi se sumnjiči da je naložio plaćanje ispostavljenih situacija koje je to društvo dostavljalo po osnovu tako zaključenih ugovora, čime je pribavio imovinsku korist privrednom društvu "Prijedorputevi" od blizu 17 miliona KM.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.