open-navfaktor-logo
search
Isporučen na vrijeme
MUP RS-a kompletira flotu: Stigao i drugi ruski helikopter, ovo su karakteristike
Holding kompanija "Ruski helikopteri" ruske državne korporacije Rosteh saopćila je 18. juna da je Ministarstvu unutrašnjih poslova Republike Srpske isporučila drugi helikopter "Ansat."  
21.06.2021. u 11:58
get url
text

Ovu letjelicu proizveo je "Kazanjski helikopterski zavod" (KVZ), koji je isporučen po ugovoru za ukupno tri helikoptera. Prvi helikopter "Ansat" isporučen je MUP-u RS 3. februara ove godine, a treći, kojim će biti kompletirana helikopterska jedinica entitetskog MUP-a, trebalo bi da bude isporučen 2022. godine.

Prema važećem ugovoru, u okviru postepene obuke letačkog i tehničkog sastava, pet pripadnika MUP-a RS-a obučeno je u zrakoplovnom školskom centru fabrike KVZ.

Najnoviji helikopter "Ansat" pripremljen je za ugradnju reflektora, sistema za desantiranje bez padobrana, dizalice i opreme za nošenje spoljašnjeg tereta, a letjelica je opremljena i megafonom, odnosno zvučnikom. U kabini ima šest sjedišta za prijevoz putnika, a helikopter je opremljen i aktivnim sistemom prigušivanja vibracija.

- "Ansat" je kupcu isporučen na vrijeme. Ovo je prvi serijski helikopter koji će koristiti dizalicu i nositi spoljašnji teret. Treći helikopter će po ovom ugovoru biti isporučen inostranom kupcu 2022. godine - izjavio je generalni direktor KVZ Aleksej Belih, prenio je portal "Tango Six".

MUP RS-a početkom prošle godine objavio je izbor dobavljača helikoptera za cijenu od približno 22 miliona eura, a kao jedini ponuđač navedena je kompanija "Ruski helikopteri".

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.