open-navfaktor-logo
search
Traži se odgovornost
MUP obavijestio Tužilaštvo KS o dešavanjima u Zavodu Pazarić, građani podnijeli krivičnu prijavu
Na društvenim mrežama pojavila se informacija o krivičnoj prijavi podnesenoj glavnoj tužiteljici KS Sabini Sarajliji, a koju potpisuju brojni građani
20.11.2019. u 17:21
get url
text

Policijski službenici Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo upoznali su dežurnog tužioca Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu o objavljenim fotografijama i informacijama koje se odnose na Zavod u Pazariću, odnosno na stravičan tretman djece i omladine u tom zavodu. Tužilac je dao određene upute policijskim službenicima po kojima postupaju, saopćio je MUP.

-Više informacija o navedenom slučaju i datim uputama u ovom trenutku ne možemo saopćiti - naveli su iz MUP-a.

Također, na društvenim mrežama pojavila se informacija o krivičnoj prijavi podnesenoj glavnoj tužiteljici KS Sabini Sarajliji. U potpisu je, do ovog trenutka, više od 200 građana, a prijavljeno je više NN osoba - uposlenika Zavoda za zbrinjavanje mentalno invalidne djece i omladine Pazarić, zbog postojanja osnova sumnje da su počinili sljedeća krivična djela u sticaju, na štetu štićenika Zavoda, u vremenski neutvrđenom periodu:

Član 182 - Zlostavljanje u obavljanju službe;
Član 219. stav 2. - Zapuštanje ili zlostavljanje djeteta ili maloljetnika;
te iz Člana 224. stav 2. - Sprečavanje i neizvršavanje mjera za zaštitu maloljetnika.

Također prijavljeno je i više NN osoba koje su propustile vršiti obavezni nadzor nad radom Zavoda, u skladu sa osnivačkim aktima Zavoda i ostalim pozitivnim propisima FBiH. Prijava je podnesena na osnovu javno objavljenih foto i video zapisa federalne zastupnice Sabine Ćudić.

Vlada Kantona Sarajevo je, također, u slučaju tretmana štićenika Zavoda u Pazariću tražila hitno postupanje Tužilaštva KS, pod čijim nadzorom se poduzimaju neophodne radnje radi rasvjetljavanja ovog događaja.

-Nakon prvih informacija o lošem stanju u Zavodu Pazarić, a koje je iznio direktor ove institucije prije nekoliko mjeseci, Ministarstvo za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice KS je putem Centra za socijalni rad izvršilo nadzor. Prema izvještaju koji nam je dostavljen, nije bilo indicija o ovakvom stanju. U narednim danima ćemo razmotriti mjere za ovaj problem i postupati u skladu s tim. Tražimo od nadležnih, posebno Vlade Federacije BiH i resornog ministra Veska Drljače da urgentno postupi i informiše javnost o stanju, te da osigura sve uslove za human boravak i odnos prema štićenicima. Vlada KS stavlja na raspolaganje svoje resurse - saopćeno je iz Vlade KS.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.