open-navfaktor-logo
search
Data saglasnost
MUP KS u ovoj godini nabavlja vozila za specijalne namjene i drugu savremenu opremu
Vlada KS je dala saglasnost za nabavku nove opreme u svrhu jačanja kapaciteta Uprave policije Ministarstva unutrašnih poslova Kantona Sarajevo. Ukupna procijenjena vrijednost opreme je 5.500.000 KM, saopćila je Press služba Kantona Sarajevo.
13.05.2022. u 12:07
get url
text

Resorni ministar Admir Katica je naveo da će biti nabavljena dva specijalno-taktička blindirana vozila za izvršavanje operativno-taktičkih poslova i zadataka pripadnika Sektora za policijsku podršku. Procijenjena vrijednost ove nabavke je 2.700.000 KM.

Naredna nabavka realizirat će se u svrhu proširenja Inegrisanog balističkog identifikacijskog sistema (IBIS sistem).

- Ovaj sistem predstavlja najsavremenije uređaje koji nude rješenja na polju forenzičke balistike, automatske i digitalne identifikacije tragova vatrenog oružja, te razmjenu baza podataka na regionalnom i internacionalnom nivou. IBIS sistem se koristi u preko 80 država svijeta, gotovo u svim državama Evropske unije, te u nekoliko zemalja regije i primarni je sistem za balističku identifikaciju među policijskim agencijama, članicama Interpola. Većina agencija korisnika su i članice IBIN mreže putem koje se razmjenjuju baze podataka. Napominjem da je prva faza implementacije pomenutog sistema uspješno realizovana u Upravi policije MUP-a Kantona Sarajevo. Procijenjena vrijednost ovog projekta je 1.800.000,00 KM - obrazložio je ministar Katica.

Nabavka i uspostavljanje laboratorije za forenzičku DNK analizu, također je izuzetno važan projekt koji će MUP KS realizirati u ovoj godini.

Ministar je kazao da zbog veličine teritorije i broja stanovnika u Kantonu Sarajevo, evidentan je i veći broj počinjenih krivičnih djela u odnosu na druge kantone. Također, zbog činjenice da je Sarajevo glavni grad Bosne i Hercegovine, od vitalnog je značaja da pomenuta laboratorija bude formirana upravo u Sarajevu, što je ustaljena praksa i u drugim državama.

- Zbog nepostojanja ovakve specijalizovane laboratorije, DNK analiza tragova prikupljenih tokom uviđaja teških krivičnih djela na teritoriji Kantona Sarajevo mora se vršiti u laboratorijama drugih policijskih organa, pa čak i u privatnim laboratorijama u državi i inostranstvu. Formiranjem ove  laboratorije značajno će se unaprijediti aktivnosti na bržem rješavanju određenih krivičnih djela i pronalasku njihovih počinilaca, a i troškovi analiza u vlastitoj laboratoriji biće znatno niži nego kod vanjskih laboratorija čije su se usluge koristile u dosadašnjem periodu - istakao je ministar Katica.

Procijenjena vrijednost ovog projekta je 1.000.000 KM, saopćeno je.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.