open-navfaktor-logo
search
Potvrđeno za Faktor
MUP KS: Policajci optuženi za brutalnost i smrt Adnana Hadžagića ranije suspendovani iz službe
Tužilaštvo Kantona Sarajevo jučer je objavilo da je Kantonalni sud potvrdio optužnicu protiv trojice pripadnika MUP-a Kantona Sarajevo zbog zlostavljanja u službi.
10.05.2022. u 17:29
get url
text

Uz informaciju o potvrđenoj optužnici, objavljeni su i detalji iz činjeničnog opisa u kojima su navedene izuzetno teške inkriminacije koje se stavljaju na teret pripadnicima PS Stari Grad i PS Centar Adnanu Karamanu, Kemalu Hrvi i Džemalu Hadžiabdiću.

Hrvo se, kako smo ranije objavili, tereti za zlostavljanje u službi i nanošenje lakih tjelesnih povreda, dok su Karaman i Hadžiabdić optuženi za teško fizičko zlostavljanje koje je rezultiralo smrću 37-godišnjeg Adnana Hadžagića. 

VEZANI TEKST - Detalji optužnice za policijsku brutalnost: Hadžagića šutali i skakali po njemu, polomili mu rebra, razderali pluća...

Hadžagića su, prema navodima iz optužnice, policajci Karaman i Hadžiabdić tukli i šutirali nogama obuvenim u čizme, udarali tupim mehaničkim sredstvom, a Hadžiabdić se tereti i da se u jednom trenutku dok je Hadžagić ležao na leđima i bio potpuno bespomoćan, popeo na njega i s obje noge skakao mu po gronjem dijelu tijela.

Hadžagić je usljed tog iživljavanja zadobio serijske prelome rebara i kičme, kao i razderotine pluća i bubrega, a umro je u kolima Hitne pomoći od unutrašnjeg krvarenja.

Podsjetimo, iz policije je neposredno nakon intrervencije na Vratnik Mejdanu prilikom koje je podlegao Hadžagić rečeno da je on preminuo usljed povreda zadobijenih prilikom pada s podzida. Međutim, porodica preminulog Hadžagića odmah je izrazila sumnju u zvaničnu policijsku verziju.

Nakon što je, po nalogu Tužilaštva KS, obavljena obdukcija, te su provedena ostala potrebna vještačenja, utvrđeno je da postoji dovoljno dokaza da se otvori istraga protiv policajaca koji su učestvovali u intervenciji. 

VEZANI TEKST - Drama u Sarajevu: 37-godišnji Sarajlija preminuo nakon policijske potjere, povrijeđen policajac

S obzirom na to da policajci nisu hapšeni niti pritvarani, zatražili smo informacije iz MUP-a Kantona Sarajevo o njihovom trenutnom statusu.

Kako nam je rečeno, sva trojica su pod suspenzijom do okončanja krivičnog postupka. 

- Policijski služnbenici Kemal Hrvo i Adnan Karaman suspendovani su iz policijskog organa od momenta otvaranja istrage protiv njih, odnosno od 23. juna 2021. godine. Nakon što je istraga proširena u odnosu na policijskog službenika Džemala Hadžiabdića, 18. januara ove godine, i on je suspendovan iz policijskog organa - odgovorili su nam iz Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo. 

Od ishoda sudskog postupka čiji početak se očekuje uskoro, zavisit će i njihova dalja sudbina, odnosno njihov status u MUP-u KS.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.