open-navfaktor-logo
search
Istraživanje Armoraxa
MUP KS: Navodi o rastu stope kriminala u Sarajevu ne odgovaraju činjeničnom stanju
Navodi o tome da u glavnom gradu Bosne i Hercegovine "stopa kriminala raste" ne odgovaraju činjeničnom stanju, kazali su Feni iz Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo (MUPKS), referirajući se na nalaze analize / istraživanja Armoraxa, a koje se odnosi na listu najopasnijih evropskih gradova kako su to prenijeli bh. mediji.
01.02.2023. u 11:22
get url
text

Komentirajući upit u vezi sa spomenutom listom, te navodima o tome da se Sarajevo nalazi na neslavnom sedmom mjestu, iz MUP-a KS ističu kako pokazatelji kojima oni raspolažu svjedoče o padu stope kriminaliteta u glavnom gradu BiH u 2022. u odnosu na prethodnu godinu.    

- Prema službenim evidencijama Uprave policije MUP-a KS, tokom 2022. godine registrovano je 3.880 događaja s obilježjem krivičnog djela, što je za 732 djela ili 15,9 posto manje u odnosu na 2021. godinu. S tim u vezi, navod iz predmetnog istraživanja da "stopa kriminala raste" ne odgovara činjeničnom stanju – navode iz MUP-a KS.

Istovremeno, u 2022 godini zabilježen je i pad broja krivičnih djela protiv imovine.

- U oblastima protiv imovine bilježi se pad registrovanih krivičnih djela od 18,4 posto u odnosu na prethodnu godinu. Registrovano je 1.001 krivično djelo teška krađa, što je 309 djela manje u odnosu na prošlu godinu, dok je registrovano 715 krivičnih djela krađa, što je 46 djela manje u odnosu na 2021. godinu – podaci su kojima MUP KS argumentira ranije izrečenu ocjenu.

Kako nadalje navode, tokom 2022. godine zabilježena su otuđenja 52 motorna vozila na području Kantona Sarajevo, što je za 76 ili 59,4 posto manje u odnosu na isti period prošle godine, a u istom periodu pronađeno je i vlasnicima vraćeno 36 motornih vozila.

Istovremeno, Iz MUP-a KS se nisu mogli izjasniti u vezi s vjerodostojnošću/kredibilitetom spomenutog rangiranja u smislu utemeljenosti i argumentacije.

- S obzirom na činjenicu da nam nije poznato na koji način su prikupljane informacije i koji parametri su uzeti u obzir za predmetno istraživanje, ne možemo ni ocijeniti kredibilitet rangiranja – kazali su Feni iz MUP-a KS, zamoljeni da prokomentiraju rezultate/pokazatelje istraživanja Armoraxa koji se odnose na Sarajevo.

Kako su mediji ranije prenijeli, na osnovu analize Armoraxa o stopi kriminala na godišnjem nivou napravljena je lista 25 najopasnijih gradova evropskog kontinenta, gdje se našao i glavni grad BiH. Prvoplasirani na toj listi, koja je objavljena krajem 2022. godine, je glavni grad Estonije Talin sa visokom stopom kriminaliteta. Drugo mjesto pripalo je susjednom Vilnusu u Litvaniji, a treće italijanskoj Firenci.

Slijede sjevernoirski Belfast, zatim još jedan litvanski grad Kaunas, dok je evropska prijestolnica mode Milano, ujedno i šesti najopasniji grad.

Listu od top 25 najopasnijih gradova Evrope, prema medijskim napisima, čine još - Glasgow (Velika Britanija), Istanbul (Turska) i Kijev (Ukrajina), Dablin (Irska), Brisel (Belgija), London (Velika Britanija), Odesa (Ukrajina), Pariz (Francuska), Atina (Grčka), Malme (Švedska), Napulj (Italija), Katanija (Italija), Birmingem (Velika Britanija), Kyzyl (Rusija), Marsej (Francuska), Donjeck (Ukrajina), Grozni (Rusija) i Skadar (Albanija).

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.