open-navfaktor-logo
search
Podnesen izvještaj
MUP KS Čegara prijavio za nasilničko ponašanje, pucnjavu na njegovu kuću još nisu rasvijetlili
MUP Kantona Sarajevo podnio je sarajevskom Kantonalnom tužilaštvu izvještaj protiv Zorana Čegara, zamjenika komandanta Specijalne jedinice FUP-a, zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivično djelo nasilničko ponašanje, a na štetu radnika parkinga, A. F. iz Hadžića.
07.03.2022. u 22:18
get url
text

Izvještaj je Tužilaštvu KS dostavljen 15. februara, a u njemu, između ostalog, stoji da se izvještaj odnosi na događaj od 10. januara 2022. godine u ulici Tabaci, općina Stari Grad Sarajevo. U njemu se navodi da je Čegar oštećenog tri puta udario po licu uz psovke, nakon što mu je na uvid tražio ličnu kartu.

VEZANI TEKST - Objavljen snimak: Policajac Zoran Čegar istukao radnika na parkingu u Sarajevu, oglasio se i MUP KS

U izvještaju, čiji faksimil je objavio N1, navodi se da je radnik parkinga prijavio da je sve počelo nakon što je jednog od trojice policijskih službenika upozorio da se nepropisno parkirao i blokirao prolaz drugim vozilima. Također je navedeno da su izuzeti snimci prijavljenog događaja, koji su u međuvremenu "procurili" i u medije, kao i snimač videonadzora, te da su pohranjeni na čuvanje u Općinskom sudu u Sarajevu.

Sudeći po izvještaju, radnik je slučaj policiji prijavio 27. februara, dok je snimak u medijima objavljen dan ranije.

Također je navedena informacija da je otac oštećenog 2. februara kazao da se brine za njegovu sigurnost s obzirom na to da ga je, kako je naveo, Čegar u medijima okvalifikovao kao "narkomana, kriminalca, dilera i utjerivača dugova".

VEZANI TEKST - Čegar: Čampara je grobar FUP-a, obara mi konkurs jer neću da primim njegove kriminalce

Nakon objave snimka u medijima, podsjetimo, uslijedile su brojne reakcije, koje su uglavnom osuđivale Čegarovo ponašanje. Između ostalih, tada je reagirao i federalni ministar unutrašnjih poslova Aljoša Čampara, koji je kazao da se radi o "eklatantnom primjeru policijske brutalnosti i teškoj zloupotrebi policijske uniforme", te pozvao zamjenika direktora FUP-a Ensada Kormana da suspenduje Čegara.

Čegar je tada u medijima žestoko reagirao, odbacivši navode o suspenziji i kazavši da mu je "nepojmljivo da Čampara s njim ispire usta", kao i da se "nikome neće pravdati zbog nekog dilera i narkomana". Indirektno je tada optužio Čamparu da stoji iza incidenta od 10. januara, kazavši i kako mu "treba uzeti krv i mokraću".

Dosta direktniji Čegar je bio prošle sedmice, nakon što su nepoznate osobe pucale na njegovu kuću u naselju Grbavica. Zanimljivo je da MUP Kantona Sarajevo o tome nije zvanično obavijestio medije, odnosno taj događaj nije evidentiran u biltenu dnevnih događaja.

VEZANI TEKST - Pogledajte snimak pucnjave na kuću Zorana Čegara

Nakon što se informacija o pucnjavi ipak pojavila u javnosti, iz MUP-a KS su potvrdili da im događaj jeste prijavljen, ali da su "policijski službenici izašli na mjesto događaja i nisu našli dokaze da je bilo upotrebe vatrenog oružja".

Međutim, na snimcima kamera videonadzora sa kuće Zorana Čegara i njegovih komšija,a koje je objavio i faktor, jasno se vidi prolazak automobila i ispaljivanje najmanje sedam hitaca iz vozila.

Od MUP-a Kantona Sarajevo tražili smo informacije o tome šta je poduzeto po pitanju ovog slučaja, te da li su izuzeli snimke videonadzora, na što nam je kratko odgovoreno da "se radi na rasvjetljavanju događaja".

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.