Izvještaj je Tužilaštvu KS dostavljen 15. februara, a u njemu, između ostalog, stoji da se izvještaj odnosi na događaj od 10. januara 2022. godine u ulici Tabaci, općina Stari Grad Sarajevo. U njemu se navodi da je Čegar oštećenog tri puta udario po licu uz psovke, nakon što mu je na uvid tražio ličnu kartu.

VEZANI TEKST - Objavljen snimak: Policajac Zoran Čegar istukao radnika na parkingu u Sarajevu, oglasio se i MUP KS

U izvještaju, čiji faksimil je objavio N1, navodi se da je radnik parkinga prijavio da je sve počelo nakon što je jednog od trojice policijskih službenika upozorio da se nepropisno parkirao i blokirao prolaz drugim vozilima. Također je navedeno da su izuzeti snimci prijavljenog događaja, koji su u međuvremenu "procurili" i u medije, kao i snimač videonadzora, te da su pohranjeni na čuvanje u Općinskom sudu u Sarajevu.

Sudeći po izvještaju, radnik je slučaj policiji prijavio 27. februara, dok je snimak u medijima objavljen dan ranije.

Također je navedena informacija da je otac oštećenog 2. februara kazao da se brine za njegovu sigurnost s obzirom na to da ga je, kako je naveo, Čegar u medijima okvalifikovao kao "narkomana, kriminalca, dilera i utjerivača dugova".

VEZANI TEKST - Čegar: Čampara je grobar FUP-a, obara mi konkurs jer neću da primim njegove kriminalce

Nakon objave snimka u medijima, podsjetimo, uslijedile su brojne reakcije, koje su uglavnom osuđivale Čegarovo ponašanje. Između ostalih, tada je reagirao i federalni ministar unutrašnjih poslova Aljoša Čampara, koji je kazao da se radi o "eklatantnom primjeru policijske brutalnosti i teškoj zloupotrebi policijske uniforme", te pozvao zamjenika direktora FUP-a Ensada Kormana da suspenduje Čegara.

Čegar je tada u medijima žestoko reagirao, odbacivši navode o suspenziji i kazavši da mu je "nepojmljivo da Čampara s njim ispire usta", kao i da se "nikome neće pravdati zbog nekog dilera i narkomana". Indirektno je tada optužio Čamparu da stoji iza incidenta od 10. januara, kazavši i kako mu "treba uzeti krv i mokraću".

Dosta direktniji Čegar je bio prošle sedmice, nakon što su nepoznate osobe pucale na njegovu kuću u naselju Grbavica. Zanimljivo je da MUP Kantona Sarajevo o tome nije zvanično obavijestio medije, odnosno taj događaj nije evidentiran u biltenu dnevnih događaja.

VEZANI TEKST - Pogledajte snimak pucnjave na kuću Zorana Čegara

Nakon što se informacija o pucnjavi ipak pojavila u javnosti, iz MUP-a KS su potvrdili da im događaj jeste prijavljen, ali da su "policijski službenici izašli na mjesto događaja i nisu našli dokaze da je bilo upotrebe vatrenog oružja".

Međutim, na snimcima kamera videonadzora sa kuće Zorana Čegara i njegovih komšija,a koje je objavio i faktor, jasno se vidi prolazak automobila i ispaljivanje najmanje sedam hitaca iz vozila.

Od MUP-a Kantona Sarajevo tražili smo informacije o tome šta je poduzeto po pitanju ovog slučaja, te da li su izuzeli snimke videonadzora, na što nam je kratko odgovoreno da "se radi na rasvjetljavanju događaja".