open-navfaktor-logo
search
Reakcija
MUP Hrvatske odbacuje optužbe da su policajci sprejom obojili glave migranata u obliku križa
Optužbe o ponižavanju migranata od strane hrvatske policije na vjerskoj osnovi potpuno su apsurdne pa i opasne ako uzmemo u obzir da su plasirane u mjesecu ramazana. 
13.05.2020. u 16:12
get url
text

Poručilo je to Ministarstvo unutrašnjih poslova Hrvatske (MUP RH), nakon što je britanski The Guardian objavio jučer članak u kojem se navodi da su hrvatski policajci sprejom obojili glave migranata koji su pokušali nezakonito ući u Republiku Hrvatsku u namjeri da ih obilježe, ponize i traumatiziraju, jer su im glave obojene u obliku križa, a migrantska populacija je većinom muslimanska

- Na pretenciozan način, neobjektivnošću i senzacionalističkim člancima optužuje se hrvatske policijske službenike za ksenofobiju, a posebno je apsurdno što se takve optužbe imputiraju policijskim službenicima države koja ima izrazito dobre i prijateljske odnose s Islamskom zajednicom. Posebno zabrinjava i zaslužuje najoštriju osudu što je ovakav članak, koji očito potiče na vjersku netrpeljivost, plasiran u javnost tokom mjeseca ramazana - saopćeno je iz MUP RH.

Hrvatski MUP smatra kako je konstrukcija kako se migrante obilježava znakom križa zbog njihove vjeroispovijesti unaprijed formiran napad na Republiku Hrvatsku bez poznavanja osnovnih činjenica te dodaje kako je poznato da Republika Hrvatska ima odlične odnose s muslimanskom vjerskom zajednicom, što se u svjetskoj javnosti ističe kao primjer saradnje s vjerskim zajednicama.

- Odmah smo proveli hitnu provjeru preko nadležnih policijskih uprava, što uključuje uvid u evidencije o postupanju prema migrantima, razgovore sa šefovima smjena u policijskim stanicama i policijskim službenicima koji su u pretpostavljeno vrijeme obnašali službu te obilaske lokacija uz granicu s Bosnom i Hercegovinom. Utvrđeno je da na području uz granicu s Bosnom i Hercegovinom u vrijeme koje je naznačeno, hrvatska policija nije provodila aktivnosti prema migrantima niti je zabilježeno njihovo kretanje prema hrvatskoj granici, odnosno navodi iz novinarskog članka nisu istiniti jer se nisu dogodili postupanjem hrvatske policije - navodi MUP RH.

Smatraju da se radi samo o jednom u nizu već ustaljenih optužbi, zbog toga što hrvatska policija dosljedno provodi mjere za zaštitu vanjske granice EU i ne tolerira nezakonite ulaske u Republiku Hrvatsku koja je, navodi se, stalno izložena pritiscima različitih interesnih grupa kojima je cilj oslabiti mjere na hrvatskoj granici.

Činjenica uspostave kampa "Lipa" koji nije 25 kilometara od granice, kako se u članku navodi, već samo pet kilometara, generira isti problem organizacije ilegalnog migriranja prema RH, a od bivšeg kampa "Vučjak" razlikuje se tek u boljim humanitarnim uvjetima smještaja migranata, navodi MUP RH.

- Kao sagovornik autoru novinarskog članka spominje se izvjesni aktivist Udruženja "No Name Kitchen" i Udruženja "Border Violence Monitoring", dviju organizacija koje već ustaljeno, sad već godinama, prednjače u optužbama na račun hrvatske policije zbog postupanja prema nezakonitim migrantima. Želimo napomenuti da je Udruženje "No Name Kitchen" prema raspoloživim saznanjima bilo predvodnik pokušaja nasilnog proboja više stotina migranata u Republiku Hrvatsku preko granice sa Srbijom u decembru 2018. godine, a što je spriječeno u koordinaciji s policijom Republike Srbije. Organizacija "Border Violence Monitoring" na svom portalu, zbog postupanja prema migrantima, redovno objavljuje optužbe protiv hrvatske policije i Republike Hrvatske, ali i svih drugih država na balkanskoj migrantskoj ruti. Optužbe koje objavljuju ne sadrže skoro nikakve informacije i podatke koje je moguće istražiti, upravo kao i u članku koji je objavljen na portalu The Guardian - poručuje MUP RH u saopćenju.

- Međutim, ono što je očito, a uvijek se namjerno prešućuje, je činjenica da se u BiH u blizini granice koju je dužna štititi, nalaze hiljade migranata koji pokušavaju na ilegalan način ući u EU te su spremni u ostvarenju svog cilja koristiti se svim sredstvima, uključujući i davanje lažnih iskaza protiv policijskih službenika koji ih svakodnevno odvraćaju u njihovom naumu - upozorava MUP.

Zbog toga, optužbe o ponižavanju migranata od strane hrvatske policije na vjerskoj osnovi, potpuno su apsurdne pa i opasne ako uzmemo u obzir vrijeme u kojem se plasiraju u javnost - zaključuje MUP RH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.