open-navfaktor-logo
search
Potraga u Beogradu
MUP Hrvatske: Ništa ne ukazuje da je nestanak Mateja Periša posljedica bilo kakvog nasilja
Srbijanska policija posao oko istrage nestanka hrvatskog državljanina Mateja Periša u Beogradu do sada je napravila u skladu sa svim profesionalnim standardima, nasilni čin koji bi uzrokovao Perišev nestanak za sada je isključen, potvrđeno je u Direkciji policije Hrvatske. 
12.01.2022. u 13:29
get url
text

Pomoćnik glavnog direktora policije i načelnik Uprave kriminalističke policije Antonio Gerovac izjavio je kako je s ostalim predstavnicima hrvatske policije protekla dva dana boravio u posjeti MUP-u Republike Srbije po pitanju traganja za nestalim Matejem Perišem, dodavši kako je saradnja dvije policije od samog početka istrage, od 31. decembra do danas, koordinirana i na visokom nivou.

- Za vrijeme boravka hrvatskih policajaca u Beogradu razmijenjena su saznanja o slučaju nestalog Mateja Periša - izvijestio je Gerovac.

Dodao je kako je policija Srbije poduzela sve radnje koje se u ovakvim slučajevima poduzimaju te kako su u potrazi angažirane sve raspoložive snage.

Intenzitet potrage za nestalim Perišem isti je kao i prvog dana, kazao je Gerovac, koji je dodao kako je hrvatske predstavnike policije primio i srbijanski ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin uz predstavnike istrage te uz prisutnost oca nestalog mladića, koji se i dalje nalazi u Beogradu.

- Sa svim što je do sada prikupljeno, ništa ne ukazuje da bi nestanak Mateja Periša bio posljedica bilo kakve nasilne radnje - izjavio je Gerovac.

Pohvalio je rad srbijanske policije na obradi snimaka s videonadzora od Periševog izlaska iz kluba Gotik do ulaska u vodu, što uključuje preko kilometar kretanja.

- Osoba koja je bila odjevena kao Matej je došla do vode, ali ne možemo biti sigurni da je ušao u vodu. Postoje određene radnje koje upućuju na takve radnje, ali ne možemo iznositi detalje svega što smo utvrdili - kazao je Gerovac.

Hrvatska policija će nastaviti saradnju i razgovor s prijateljima Mateja Periša koji su bili s njim u vrijeme nestanka, a koji se trenutno nalaze u Hrvatskoj, najavio je Gerovac dodavši kako su oni jedan od krucijalnih izvora informacija.

- Iz razgovora i poligrafskih testova koji su provedeni s Matejevim prijateljima ne proizlazi bilo kakva njihova involviranost u bilo šta, što bi kao posljedicu imalo njegov nestanak - kazao je Gerovac.

Matej i njegovo društvo nisu bili ni u kakvom sukobu pred klubom, fizičko naguravanje ili bilo šta slično, naveo je i dodao kako Matejevo kasnije ponašanje, razlog trčanja ulicama Beograda nije utvrđen.

Gerovac je potvrdio i autentičnost snimka koji prikazuje mogućnost da neko pliva u Savi tu noć, ali kako se nije utvrdilo je li riječ o predmetu ili o osobi.

Dodao je kako na slučaju rade najistaknutiji beogradski profesionalci, kako srbijanska policija ima svu potrebnu raspoloživu tehniku za istragu te kako su o potrazi obaviještene sve policijske uprave koje se nalaze nizvodno na Dunavu, ali i policije susjednih zemalja.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.