open-navfaktor-logo
search
"Radimo po zakonu"
MUP HNK negira maltretiranje bošnjačkih povratnika u Mostaru
MUP HNK oglasio se saopćenjem za javnost u kojem demantuju da su u Mostaru nezakonito postupali u interesu političkih stranaka.
08.01.2021. u 12:05
get url
text

Podsjetimo, bošnjački povratnici u gradsko područje Jug u Mostaru tvrde da su nakon lokalanih izbora održanih 20. decembra prošle godine izloženi prijetnjama i pritiscima.

- Posljednjih dana policijski službenici MUP-a HNK izloženi su nedopustivim, bezobzirnim i neutemeljenim pritiscima i optužbama različitih političkih subjekata i građanskih udruga o navodnom "nezakonitom postupanju", "maltretiranju građana", "kršenju ljudskih prava", "postupanju u interesu političkih stranaka" i sl. Odlučno odbacujemo takve tvrdnje i napise u pojedinim medijima, te ih smatramo zlonamjernim napadima na neovisnost i profesionalnost policijske službe - navode iz MUP-a HNK.

VEZANI TEKST - Narod uznemiren: Bošnjačkim povratnicima u područje Jug u Mostaru na vrata dolazi policija

Dodaju da se MUP HNK ponosi dostignutom razinom standarda i profesionalnosti svoje policije, kao i njenim multietničkim sastavom.

- Trenutno ovo Ministarstvo, odnosno mjesno i stvarno nadležna Policijska uprava Mostar, postupa na temelju Zahtjeva za prikupljanje dodatnih obavještenja Kantonalnog tužilaštva HNK zbog sumnji na počinjenje više krivičnih djela, i to: "druživanje radi činjenja krivičnih djela" iz čl. 340. KZ-a FBiH, "zborna prijevara" iz čl. 198. KZ FBiH, "vjeravanje neistinitog sadržaja" iz čl. 375. i "zloupotreba položaja i ovlaštenja" iz čl. 383. st.1. KZ-a FBiH - navodi se u saopćenju.

Dodaje se da policija "u ovom, kao i u svim drugim slučajevima postupa profesionalno i na temelju ovlaštenja propisanih Zakonom o policijskim službenicima HNK i Zakonom o krivičnom postupku FBiH poštujući sva zakonom zagarantovana prava građana i vodeći računa o propisanim epidemiološkim mjerama".

- Policija ne postupa po nečijim željama, niti će podleći bilo kakvim političkim pritiscima, medijskim napadima i drugim pokušajima destabiliziranja, nego će sve svoje zadaće i dalje obavljati profesionalno, stručno i u okvirima zakonom propisanih ovlasti - navode iz MUP-a HNK.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.