VEZANI TEKST - Ko će sjediti u općinskim vijećima u naredne četiri godine u Kantonu Sarajevo

Postavljenje Kardaša na ovu veoma važnu i odgovornu poziciju, sedmicama je predmet priča po hodnicima Parlamenta.

Naime, postoji sumnja da li Kardaš, koji je bivši vijećnik u Općini Hadžići, kandidat NiP-a za Skupštinu KS na posljednjim izborima i savjetnik državnog delegata Kemala Ademovića, ima dovoljno iskustva da, što mu je u opisu posla, savjetuje članove Ustavnopravne komisije, prije svega predsjedavajuću Marinu Pendeš te njene zamjenike Kemala Ademovića i Sredoja Novića, kao i članove Šefika Džaferovića, Zdenka Ćosića, Snježanu Novaković-Bursać…

Konkursom Agencije za državnu službu BiH, za ovu poziciju, tražen je završen Pravni fakultet, pet godina radnog iskustva u struci, položen stručni upravni ili javni ispit te poznavanje rada na računaru.  

Osim savjetovanjem Kemala Ademovića, kako saznajemo, a što nam je Kardaš i sam potvrdio, iskustvo je par godina sticao radeći kao pravnik u Pak Centru, firmi koja se bavi proizvodnjom instant napitaka.

Kako govore naši izvori iz Parlamenta BiH, upravo mu je radno iskustvo u Pak Centru bilo presudno.

Faktor je kontaktirao Almira Kardaša koji je negirao da je nezakonito došao na poziciju sekretara Ustavnopravne komisije. Svi dokumenti koje je predao Agenciji za državnu službu su, ističe, validni.

VEZANI TEKST- Vijeće ministara nezakonito tražilo saglasnost: Očekuje se "navala" konkursa za zapošljavanje u institucijama BiH

Međutim, Kardaš nam nije dostavio dokaze o radnom iskustvu koje je predao Agenciji za državnu službu, pravdajući to time kako "to ne bi bilo uredu jer je to lični dokument", ali nam je kazao gdje je sve sticao radno iskustvo.

- Imam godinu pripravničkog staža u Općini Hadžići, oko 3,5 do četiri godine radnog staža u Pak Centru, imam savjetničkog iskustva u Centrali NiP-a, a radio sam i kao volonter - kazao nam je Kardaš čija osnovna neto plaća kao skretara iznosi 2.520,00 KM.

Poslali smo upit i Agenciji za državnu službu BiH koja je raspisala konkurs za ovu poziciju, a čiji odgovor do danas nismo dobili.