open-navfaktor-logo
search
Progoniti zločince
Munira Subašić: Današnja godišnjica mira je prilika da se vrati nada
Munira Subašić, predsjednica Pokreta majki enklava Srebrenica i Žepa, obratila na online konferenciji Memorijalnog centra Srebrenica sa porukom "Čuvamo mir, sjećamo se žrtava", a povodom 25. godišnjice od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma gdje je poručila da je ovaj datum prilika da se vrati nada koju je prvobitno dao Dejtonski sporazum davne 1995. godine.
14.12.2020. u 11:48
get url
text

- Dovoljno je samo malo vaše volje i htijenja da moja država bude bolja, bez od onih starih zagovarača ratova, genocida, i da Dejtonski sporazum postane opet neka nada kao prije 25 godina - poručila je.

Podsjetila je na važnost međunarodnih deklaracija i sporazuma o ljudskim pravima koji potcrtavaju jednakost svakog pojedinca, i koji su sastavni dio Dejtonskog sporazuma, ali i važnost njihove primjene za pomirenje u Bosni i Hercegovini.

- Da su kritičari Dejtonskog sporazuma iskoristili makar 10 posto energije u njegovo sprovođenje, a ne u kritiku, danas bi moja domovina bila bolja, organizovanija i pravednija - poručila je.

Također, Munira Subašić je govorila o vrijednostima na kojima udruženje "Pokret majki enklava Srebrenica i Žepa" želi graditi zajednicu i kako je to primjer koji trebaju pratiti domaći i međunarodni zvaničnici.

- To je zajednica na koju smo ponosne, zajednica bez motiva za osvetu, zajednica spremna na dijalag, zajednica od mladih intelektualaca, pravnika, doktora, profesora... Zajednica otvorena za sve majke ovog svijeta, za sve one koji žele mir, suživot i zajednica na bazi istine, pravde i pomirenja - kazala je.

Naglasila je da će Pokret majki ostati ustrajan u borbi protiv nekažnjivosti ratnih zločina i da su upravo one dokaz da se borbom cilj može postići.

- Nikada nećemo posustati u progonu zločinaca i onih koji ih štite. Nikad nećemo posustati u traženju naših najmilijih, nikada - naglasila je, saopćio je MC Srebrenica.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.