Multimedijalni centar Ilidža: Održana večer duhovne muzike

objavljeno: 19.03.2018. u 10:31

U Multimedijalnom centru na Ilidži 18. marta 2018. godine održan je Koncert duhovne muzike. 

Ilidžanska publika je uživala u najljepšim ilahijama i kasidama, crkvenim pjesmama, sevdalinkama te aranžmanima prilagođenim zvuku ovog vremena, u izvođenju bosanskohercegovačkog ansambla "Sultan Mehmet Fatih", zbora "Fra Nenad Dujić" i KUD "Proleter".

To je bila jedinstvena manifestacija ove vrste u Bosni i Hercegovini jer zvuci duhovne muzike doprinose uspostavljanju toplijih međuljudskih odnosa, stvaranju atmosfere povjerenja i zajedništva.

U aprilu se navršava 14 godina postojanja ansambla "Sultan Mehmed Fatih", a za to vrijeme su prošli oko million kilometara, došli na četiri kontinenta, u 14 godina njihove redove je popunjavalo više od 600 mladih ljudi Ilidže i drugih krajeva Bosne i Hercegovine, a u izvedbama je uživalo nekoliko stotina hiljada posjetilaca. Islamska duhovna muzika koju izvode na bosanskom, turskom, staroturskom, arapskom, engleskom, urdu jeziku, u aranžmanima je prilagođena slušaocima današnjeg vremena i uvijek pružala nezaboravan doživljaj, a za to su se pobrinuli dirigenti Mehmed Bajraktarević i Munir Mešanović.

Zajednički projekti sa horovima iz Sarajeva, Zagreba, Novog Pazara, Orašja, Ilijaša, Konjica, Mostara, Tuzle, i odakle sve ne, nije nepoznanica ovim ilidžanskim ambasadorima kulture. Tako i ovaj zajednički koncert sa prijateljima sa Franjevačke teologije mnogo govori o njihovoj otvorenosti i privrženosti u promoviranju kulturnih različitosti naroda Bosne i Hercegovine.

Zbor "Fra Nenad Dujić" već godinama djeluje na teološkom učilištu, Franjevačkoj teologiji u Sarajevu, i to od 1909. godine. Okuplja studente Franjevačke bogoslovije, koji se spremaju postati svećenici-fratri.

Repertoar zbora većinom je sakralnog karaktera, jer on je namijenjen primarno da animira liturgijsko-crkvene obrede i službe na Franjevačkoj teologiji u Sarajevu. Posebnost ovog zbora jeste da, kao jedan od rijetkih u BiH, njeguje staro crkveno pjevanje, koje se naziva gregorijanski koral, a iz kojeg je izrasla evropska muzička kultura.

Zbor pjeva i tradicionalne bosanske narodne i starogradske pjesme te klapsku muziku. Nastupa širom Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Slovenije. Prije svega nastupa na liturgijsko-crkvenim obredima, ali i na brojnim svečanostima, akademijama, promocijama, smotrama, interreligijskim susretima, te humanitarnim koncertima.

Voditelji zbora godinama su fratri Franjevačke Provincije Bosne Srebrene: fra Vjeko Šunjić, fra Nenad Dujić (po kome je kasnije i nazvan ovaj zbor), fra Slavko Topić, fra Anto Kovačić. Svi su bili svećenici, ali i vrsni muzičari, dirigenti i kompozitori, koji su završili visoke muzičke škole i akademije u Sarajevu, u Rimu, u Zagrebu te u Njemačkoj i Austriji. Zbor danas vodi fra Emanuel Josić, svećenik, franjevac i muzičar.

Već punih 113 godina KUD "Proleter" njeguje tradiciju, predstavlja sponu između svojih članova i tradicije, te im pruža mogućnost da dva puta žive i već generacijama, ponosno i časno, prenose i predstavljaju tradicionalnu folklornu baštinu naše zemlje.