Muškarac uhapšen zbog optužbe da je supruzi ukrao bubreg

objavljeno: 08.02.2018. u 20:56

Muškarac u Indiji uhapšen je nakon što je njegova supruga otkrila da nema jedan bubreg i optužila ga za njegovu krađu i prodaju, piše BBC.

Policija u Zapadnom Bengalu uhapsila je supruga i brata Rite Sarkar, koja ih je optužila za krađu i prodaju njenog bubrega. Lokalni mediji objavili su da je suprug organizirao Riti operaciju slijepog crijeva kada je patila od bolova u trbuhu prije dvije godine.

Pri kraju 2017. Rita je u dva medicinska pregleda otkrila da nema jedan bubreg. Nakon šokantnog otkrića optužila je supruga da je organizirao operaciju slijepog crijeva kako bi joj ukrao bubreg i prodao ga kao zamjenu za miraz koji nije dobio, uz pomoć svog brata.

Rita je za indijske medije izjavila da je dugo bila žrtva nasilja u obitelji zbog neplaćenog miraza.

- Suprug me odveo u privatnu bolnicu u Kalkuti, gdje su me on i bolničko osoblje uvjerili da ću biti u redu nakon operacije slijepog crijeva. Upozorio me da nikome ne govorim o operaciji – kazala je.

Mjesecima kasnije Rita se nije osjećala dobro i njena porodica ju je odvela doktoru. Pregledi su otkrili da nema jedan bubreg.

- Tada sam shvatila zašto mi je suprug rekao da šutim o operaciji. Prodao je moj bubreg jer mu moja porodica nije mogla platiti miraz - izjavila je za Hindustan Times.

Policijski inspektor Udayshankar Ghosh izjavio je za Telegraph India da službenici "sumnjaju da se radi o slučaju prevare" te dodao "zabilježen je slučaj u domeni zakona o transplantaciji ljudskih organa. Također smo optužili tri osobe za pokušaj ubistva i mučenje."