Ovo nije prvi put da Organizacioni odbor od sarajevskih gradskih vlasti traži ovakav vid simbolične solidarnosti s borbom za prava LGBT osoba u Bosni i Hercegovini. Predstavnici Odbora napominju kako je to primjer administrativnih izazova s kojima se godinama susreću.

Mirza Halilčević, član Organizacionog odbora Bh. povorke ponosa, u razgovoru za Detektor je rekao kako su se u cilju postavljanja simbola LGBTIQ zajednice na Vijećnici obratili dvjema institucijama – Gradskoj upravi i Javnom preduzeću Sarajevo.

- Dobili smo odgovor od predstavnika JP-a Sarajevo kako oni nisu nadležni. Gradsku upravu smo adresirali, a prošli petak smo poslali i urgenciju na zahtjev kao dopunu. Mi još nismo dobili povratnu informaciju i to postaje svojevrsni obrazac - kazao je Halilčević, koji je dodao da se to uklapa u dosadašnji set vrijednosti i način tretiranja LGBT pitanja od Socijaldemokratske partije (SDP).

Gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić, potpredsjednica SDP-a, kao ni Gradska uprava, nisu odgovorili na upit Detektora o odobrenju za postavljanje zastave u duginim bojama na Vijećnicu.

Direktor JP Sarajevo Bakir Hadžiomerović je u pisanom odgovoru Organizacionom odboru, u koji je Detektor imao uvid, naveo da odluka o projekciji zastave duginih boja na fasadi Vijećnice nije u nadležnosti preduzeća. U razgovoru za Detektor on je to ponovio, ističući da podržava Bh. povorku ponosa, ali da ne donosi odluku o tome.

- Gradska uprava se jedina pita, svaka projekcija koja se tiče politike, diplomatije… To je uvedeno prije godinu i nešto. Grad nam je dao Vijećnicu na upravljanje, firma je napravljena da bi upravljala objektima Grada Sarajeva, ali mi ne donosimo političke odluke. Ako se nama neko obrati za projekciju, mi kažemo: "Trebate saglasnost Grada." Ja ne znam kako oni donesu te odluke - tvrdi Hadžiomerović.

On je dodao da Javno preduzeće Sarajevo daje tehničku podršku i naplaćuje projekcije jer "preduzeće upravlja Vijećnicom, a Gradska uprava se bavi politikom".

Halilčević je rekao da je Vijećnica postala prostor za isticanje različitih političkih poruka, osim kod zauzimanje stava o pravima LGBT osoba, i ta činjenica za njega predstavlja razočaravajuću tačku mimoilaženja s Gradom.

LGBT zajednica se godinama nosi s različitim izazovima, poput plaćanja dodatnih mjera sigurnosti za održavanje šetnje, a nedavno su u Banjoj Luci bili izloženi fizičkom napadu.

Halilčević je kazao da je SDP-ovo saopćenje o tom događaju bilo "klimavo" te da nije jasno rečeno da je napad bio ciljan i da su mete bile LGBT osobe.

- Gradonačelnica uživo iskaže spremnost da se radi na ovim pitanjima, ali to poslije rezultira namjernom administrativnom šutnjom, gdje mi ostajemo izgubljeni jer nema ispružene ruke na drugoj strani. Gradonačelnica je trebala biti na povorci prošle godine, ali nešto joj je bilo bitnije. Ove godine zvanično imamo potvrdu da bi trebala doći, ali vidjet ćemo da li će to biti slučaj - kazao je Halilčević.

Četvrta Bh. povorka ponosa održat će se sutra u Sarajevu, od 18 sati učesnici će se kretati ulicama Zmaja od Bosne, Hiseta, Obala Kulina bana te Kulovića. Povorka će se okončati na Trgu Susan Sontag ispred Narodnog pozorišta.