Mujkanović: U 2018. pet premijernih predstava Narodnog pozorišta Mostar

Objavljeno: 27.12.17 u 13:40

Direktor Narodnog pozorišta Mostar Almir Mujkanović izjavio je kako je ta kuća u 2017. godini ostvarila gotovo sve zacrtane ciljeve te je najavio kako će u idućoj godini u fokusu biti unapređenje repertoara.

Mujkanović: Godina puna uspjeha, a za narednu je ljestvica podignuta za stepenicu više
Mujkanović: Godina puna uspjeha, a za narednu je ljestvica podignuta za stepenicu više

Prema Mujkanovićevim riječima, već u januaru će se početi raditi paralelno na dvije predstave od kojih će jedna biti na Velikoj, a druga na Maloj sceni.

- Do kraja 2018. godine imat ćemo ukupno pet premijernih predstava, što će svakako biti najbolja poslijeratna sezona do sada. Da se sve ne bi svodilo na planove, mi smo već poduzeli važne korake ka realizaciji tih ciljeva, tako da, manje-više, znamo naslove predstava koje ćemo raditi; reditelje, vanjske saradnike, termine premijera i slično - kazao je Mujkanović.

Istaknuo je kako se već obavlja selekcija predstava za petnaesto izdanje međunarodnog festivala komedije "Mostarska liska", za koji pristižu prijave, dogovaraju termine gostovanja književnika za "Književni most", rade na konceptu "Mostarskog ljeta", a fokusirani su i na nastavak infrastrukturnih radova na uređenju enterijera objekta Narodnog pozorišta kako bi pozorišnim radnicima bili osigurani dostojni uvjeti rada, a publici pozorište kakvo zaslužuju, saopćeno je iz ove mostarske kuće.

Osvrnuvši se na 2017. godinu, Mujkanović je kazao kako je Narodno pozorište Mostar imalo dvije premijerne predstave domaće produkcije, i to "Ćelavu pjevačicu", Eugènea Ionesca, u režiji Lajle Kaikčija i "Ne igraj na Engleze", Vladimira Đurđevića, u režiji Emira Spahića.

U ovoj godini na programima domaće produkcije i gostujućih programa zabilježeno je 9453 posjete, ne računajući kulturne manifestacije "Šantićeve večeri poezije" i "Mostarsko ljeto", s više od 30 programa, čiji je ovo pozorište bilo suorganizator.

Održano je prosječno šest programa mjesečno, ne računajući gostovanja Pozorišta izvan Mostara.

U ovoj godini Narodno pozorište Mostar pokrenulo je i novi program "Književni most" kao javnu književnu tribinu i živi dijalog publike s piscima i njihovim djelima, navodi se u saopćenju Narodnog pozorišta Mostar.