open-navfaktor-logo
search
Ocjena politologa
Mujanović: Slijedi ogromna penetracija u BiH od malicioznih aktera iz Srbije i Rusije
Ne mislim da će se državna vlast u Bosni i Hercegovini pokazati kao nešto posebno stabilna i također vjerujem da će, pogotovo za stranke poput Naše stranke i možda čak i donekle za SDP, ovo imati katastrofalne konsekvence u smislu budućih izbornih rezultata, naročito za Našu stranku, ocjenjuje politolog Jasmin Mujanović.
27.01.2023. u 11:01
get url
text

Mujanović dodaje da je Naša stranka klasična "antisistemska stranka koja sebe predstavlja kao da je iznad svakodnevne politike da se bore za neke principe, vrijednosti".

- Tako i izgleda, ukazuje, barem pod gospodinom Edinom Fortom da su oni totalno izdali taj koncept i sad su samo još jedna stranka u BiH koja se šaketa za fotelje i mislim da će ih to koštati u izbornom smislu - navodi on u razgovoru za Danas.

Mujanović, koji živi i radi u Los Angelesu, dobar je poznavalac političkih prilika u Jugoistočnoj Evropi. Također je i autor knjige "Glad i bijes: kriza demokratije na Balkanu".

A kada je riječ o vlasti u Federaciji BiH?

- Što se tiče vlade na nivou entiteta Federacije BiH, tu je veliko pitanje hoće li se uopće uspostaviti jer očigledno "Trojka", "Osmorka", neki govore i "Šestorka", čini mi se da je njihova većina u Federaciji mnogo više upitna i ako onda dobijemo situaciju kao što smo imali u prethodnom periodu između 2018. i 2022. tj da smo faktički imali vlast, ali nismo imali vlast, odnosno imali smo vlast u tehničkom mandatu, to će onda biti jedan ogroman šamar i za međunarodnu zajednicu, a posebno za gospodina Christiana Schmidta koji je nametnuo izmjene izbornog zakona i Ustava na sam dan izbora. Dakle, nezgodna i ne tako dobra situacija. Posebno ako pogledamo činjenicu da na nivou države ministar pravde koji je, kako smo saznali, krivotvorio diplomu, zatim veliki propust "Osmorke" jeste što su predali ministarstvo sigurnosti Nenadu Nešiću, čovjeku koji se aktivno bori da uništi državu BiH, da će njegov zamjenik biti iz HDZ-a, što je nevjerovatno.

Totalno su izgubili kontrolu nad jednim od najvažnijih portfolija u državnoj vladi. Vidjet ćemo uskoro, također, sigurno stepen ogromne penetracije u BiH od malicioznih aktera iz Srbije i Rusije. Sve što je potrebno je tu, ministar Nenad Nešić.

Poznato je, također, da je jedna od ključnih pozicija i generalna tačka oko koje se godinama vode žestoke borbe u BiH – cjelokupni sistem sudova, Tužilaštvo – Ministarstvo pravde sada pod kontrolom HDZ-a i najkriminalnijeg elementa unutar HDZ-a. Vrlo je upitno šta će se dogoditi sa pravosuđem u BiH nakon ovog momenta. Možemo očekivati da će sada situacija naglo krenuti nagore.

Često se konstatuje da je izborom ovakve vlade počeo proces dritanizacije u BiH. Ko je, prema vašem mišljenju, Dritan u BiH?

- Realno Elmedin Konaković igra tu ulogu i definitivno se predstavlja na veoma sličan način. E sad hoće li biti isti, on je na funkciji ministra vanjskih poslova što nije isto kao premijer, ali generalno NiP vodi jednu problematičnu politiku i prema HDZ-u i SNSD-u i naravno to bi moglo imati ozbiljne posljedice po državu BiH.

Takva vlada BiH je ipak dobila podršku sa zapadnih adresa kao i slična vlada koja djeluje u Crnoj Gori, a koja je dovela državu, kako je priznao Gabrijel Escobar "blizu institucionalnog kolapsa". Istovremeno se insisitira na novoj Republici Srpskoj (što je potvrdio i Milorad Dodik) na Kosovu. Radi li ovo Zapad svjesno ili nesvjesno?

- Svjesni su oni. Problem je u tome što oni imaju neku svoju posebnu perspektivu na sve ovo. Mislim da je preovladao stav pogotovo u State department da mora doći do neke vrste konsenzusa između glavnih centara moći u region. To su za njih Beograd, Zagreb i Tirana. I sasvim očigledno što se tiče ove tri "manje" države koje oni sada smatraju za najveće problem. BiH, Crna Gora i Kosovo da oni vode svoju politiku kroz i preko tog Zagreba, Beograda i Tirane.

Dakle, očigledno je da oni hoće nekako da iznajme tu svoju vanjsku politiku Srbiji, Hrvatskoj i Albaniji da oni vode te primarne, svakodnevne politike i brige o regionu, a SAD i EU će biti nekako sa strane ili kada je to apsolutno potrebno biti dio širih debata i diskusija i nekih malo većih diplomatskih poduhvata.

Dodikovim riječnikom to se zove otaljavanje, zar ne?

- Pa jeste, Dodik je naravno maligniozna ličnost međutim on nekad zna da izgovori i neke surove istine. Naravno da se često hvali s time i da u ovom momentu sve što se dogodilo ide njemu u lični i politički profit, ali mislim da je u pravu. Također je u pravu da ova vlada koja se uspostavila u BiH nije vidjela ni R od reformske ili programske vlade kao što su neki zvaničnici poput Elmedina Konakovića to predstavljali.

Ovo je jednostavno borba za fotelje i očigledno je došlo do neke vrste političkog dogovora sa tim ključnim antidržavnim ili anti bh. elementima u BiH i regionu da bi se ova vlast uspostavila i također očigledno je došlo do neke vrste dogovora ili obećanja što se tiče ljudi poput Čovića i vjerovatno zvaničnog Beograda, ali također i Vučića i Dodika od Amerikanaca i EU-a.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.