open-navfaktor-logo
search
Vidi se napredak
Muharemović: Ove sezone smo gledali bolji fudbal, FSBiH se treba posvetiti suđenju
Utakmicama posljednjeg, 33. kola proteklog vikenda okončana je još jedna sezona fudbalske Premijer lige Bosne i Hercegovine. "Duplu krunu", odnosno ligu i Kup BiH osvojio je mostarski Zrinjski, evropska takmičenja izborile su ekipe Borca, Željezničara i Sarajeva, dok u niži rang sele Leotar i Sloboda.  
30.05.2023. u 14:44
get url
text

Zrinjski je potvrdio dominaciju u bh. fudbalu osvojivši osmu titulu prvaka BiH, te prvu "duplu krunu“ u historiji kluba. Sarajevo je u ovoj sezoni nešto teže osiguralo nastup u Evropi, dok je Željezničar to uspio tek u zadnjem kolu, pobjedom u gostima protiv tuzlanske Slobode, koja je značila i odlazak ovog renomiranog bh. kluba i Prvu ligu Federacije BiH.

Sezona 2022/23. odigrana je na nešto boljim uvjetima, s obzirom da je Fudbalski savez BiH uložio novac u renoviranje terena, međutim gledaoci na stadionima i oni koji su domaći nogomet pratili digitalnim putem, mogli su vidjeti da u prvenstvu BiH još mnogo toga ne štima, posebno kada su u pitanju brojne diskutabilne sudijske odluke, koje su u velikoj mjeri odredile konačan plasman klubova na ligaškoj tabeli.

Legenda Željezničara Dželaludin Muharemović ističe da je napredak na fudbalskim terenima u BiH vidljiv kada je u pitanju kvalitet same igre, čemu su zaista doprinijeli novi travnjaci na nekoliko bh. stadiona, ali upozorava da prostora za napredak u svim segmentima itekako ima.

- U odnosu na prošlu sezonu se već vidi napredak zbog novih terena. Gledali smo kvalitetniji fudbal i to je sigurno dobar potez Fudbalskog saveza BiH. Sa sigurnošću mogu reći da je napredak vidljiv i da u BiH imamo dosta kvalitetnih ekipa koje su se do posljednjeg kola borile za izlazak u Evropu. Rasplet na tabeli je zaista bio interesantan, bilo da je u pitanju izlazak u evropska takmičenja ili borba za opstanak u ligi. Rekao bih da se pet – šest ekipa ravnopravno bori za vrh, dok se ostatak borio za opstanak i bilo je stvarno interesantno – kazao je Muharemović u izjavi za Fenu.

Smatra da bi Fudbalski savez BiH u narednoj sezoni trebao pažnju posvetiti suđenju i korektnosti lige, jer su suđenje i regularnost takmičenja u Premijer ligi BiH prečesto glavna tema medijskih izvještaja.

- Trebali bi razmotriti uvođenje VAR tehnologije, jer na našim utakmicama prečesto bude diskutabilnih sudijskih odluka, a sve to dovodi do teorija zavjere. Sve bi to mogli riješiti kvalitetnijim suđenjem i uvođenjem novih tehologija u naš fudbal. Mislim da je to korak koji bi Fudbalski savez BiH trebao poduzeti – naveo je.

Kako je kazao, veliki problem za bh. fudbal je sve manji broj mladih domaćih igrača koji dobivaju priliku da igraju i da se razvijaju u BiH.  

- I danas imamo dosta kvalitetnih mladih igrača, ali za razliku od perioda kada sam ja igrao fudbal, oni danas ne dobijaju dovoljno prilika da se dokažu na terenu ili da stiču potrebno iskustvo. Klubovima je bitan samo rezultat i oni smatraju da će taj cilj ispuniti samo ako u igru stave iskusnije igrače ili strance. U tom segmentu se sigurno može napraviti iskorak. Mi bismo trebali da budemo razvojna liga za domaće mlade igrače, čijom prodajom klubovi mogu da žive i da nadograđuju svoje omladinske pogone – objasnio je Muharemović i dodao da bi FSBiH trebao razmotriti smanjenje broja stranaca u ligi i povećanje broja igrača do 21 ili 23 godine koji moraju da budu u sastavima ekipa.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.