open-navfaktor-logo
search
Hrvatska
Muhamed Hadžović u epskoj priči o Vukovaru: Priča o zločinima dobit će svoj filmski epilog
Za mene jedno dragocjeno iskustvo, pogotovo jer su ovo stvarni događaji, likovi i situacije, karakteri su naravno promijenjenih imena
31.10.2019. u 11:28
get url
text
Detalj sa snimanja u Vukovaru

Zločini koji su zgrozili svjetsku javnost, uskoro će dobiti svoj filmski epilog. Pod rediteljskom palicom Eduarda Galića, u Hrvatskoj se ovih dana snima epska priča o Vukovaru- "Šesti autobus".

Bazirana je na istinitim događajima, a za sve postoje pisani dokumenti i svjedoci, transkripti sa suđenja i fotografije. Pripreme za film trajale su 14 godina, a podržao ga je HAVC. Radnja filma odvija se 1991. s preskakanjem u 2007. godinu, na suđenje za Ovčaru. Naziv filma je simboličan - "Šesti autobus" jer je to bio jedan od autobusa kojima su zarobljeni branitelji i ranjenici prevoženi do Ovčare. Za taj autobus ni danas se ne zna gdje je i gdje su pokopani ti ljudi.

Realizacija je počela prije nekoliko dana, a na setu, ispred kamere, osim hrvatskih glumaca su i bh. glumci Ermin Sijamija i Muhamed Hadžović.

- U filmu igram lik četnika Jovana Pasića. Dakle, to je jedna priča o Vukovaru. Za mene jedno dragocjeno iskustvo, pogotovo jer su ovo stvarni događaji, likovi i situacije, karakteri su naravno promijenjenih imena. I na neki način imam veću odgovornost, upravo zbog toga. Atmosfera na setu je dobra, vodi se briga o svakom detalju. Raditi na setu gdje imate više od 200 statista zna biti iscrpljujuće, ali u isto vrijeme i katarzično. Faza snimanja 1991. godine je pri kraju i nekada početkom sljedeće godine vraćam se na set snimiti drugu, poslijeratnu fazu. Za mene glumca je interesantna ova vremenska distanca zbog transformacije koju moram napraviti. Likovi su skoro dvadeset godina stariji i to će biti pravi glumački izazov - kazao nam je Hadžović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.