open-navfaktor-logo
search
Čeka kraj ugovora
Muhamed Bešić nestao sa fudbalske mape
Muhamed Bešić (28), fudbaler koji je 45 puta nosio dres Bosne i Hercegovine ostao je član Evertona i nakon što je okončan zimski prijelazni rok.
02.02.2021. u 13:51
get url
text

Miljenik bosankohercegovačkih navijača nije omiljen kod italijanskog stratega Carla Ancelottija. Menadžer Evertona odavno ne računa na Bešića i jasno mu je poručio da može ići. Međutim, Bešić je još uvijek stanovnik Liverpoola i Goodison parka. Doduše, član je rezervnog tima, ali očito je da se požrtvovanom veznjaku i ne raskida unosni ugovor koji traje do ljeta ove godine. Navodno, Bešić po sezoni inkasira 1,7 miliona eura.

Bešić je u Everton stigao u julu 2014. godine iz Ferencvaroša i dogovorio šestogodišnju saradnju. Prethodno je kao član Ferencvaroša nastupao za Zmajeve na Svjetskom prvenstvu u Brazilu, a "prodala" ga premijerna utakmica protiv Argentine.

Engleskog premijerligaša sa klupe je tada predvodio Roberto Martinez, a za Bešića je debitantska sezona na Otoku krenula obećavajuće. Odigrao je 31 utakmicu u svim takmičenjima. Odličan početak.

Već u narednoj sezoni krenuli su Bešićevi problemi. Prije svega oni s povredama, zbog kojih je van stroja bio oko 100 dana, propustivši 18 mečeva. Sezonu je završio s 17 utakmica "u nogama".

Treća Bešićeva sezona nije ni krenula, a stigla je najgora moguća vijest. Bh. fudbaler je u augustu 2016. godine na pripremama potrgao križne ligamente, što ga je udaljilo s terena čak 227 dana. Stigao je upisati svega tri nastupa za rezervni tim.

Bešić se poslije toga nije uspio nametnuti na Goodisonu pa je u januaru 2018. godine uslijedila posudba u Middlesbrough, odnosno drugi rang engleskog fudbala, u kojem se zadržao godinu i po, odigravši ukupno 56 utakmica.

Požrtvovani veznjak je nakon avanture u Middlesbroughu otišao u Sheffield United. Radilo se o novoj pozajmici. Bešić je za Sheffield udigrao 13 mečeva. Kada je bilo jasno da će se po isteku posudbe vratiti u Everton, u Sheffieldu više nisu koristili njegove usluge. Spominjalo se da bi Sheffield mogao otkupiti Bešićev ugovor od Evertona, ali to je propalo.

Bešić se u junu 2020. vratio u Everton, a od jula prošle godine član je U-23 tima, odnosno rezervnog tima Evertona, gdje nema minutažu.

Da je Bešić nestao s fudbalske mape, govori i podatak da je posljednju utakmicu na klupskom nivou odigrao 25. januara 2020. godine, odnosno prije 374 dana.

Bilo je za očekivati da u prijelaznom roku okončanom u ponedjeljak Bešić potraži drugu sredinu. Mediji na Otoku pisali su da Reading i srbijanski menadžer Veljko Paunović pred zatvaranje fudbalske pijace žele angažovati reprezentativca BiH, ali sada je jasno da će on ostati u Evertonu do ljeta i čekati kraj ugovora.

To znači da ni novi selektor Bosne i Hercegovine Ivaylo Petev u nadolazećim kvalifikacijama za Mundijal neće računati na njegove usluge.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.