open-navfaktor-logo
search
Ispraviti nepravdu
Muftijstvo mostarsko traži da se bošnjački narod u HNK ne dovodi u poziciju manjinskog
Savjet za vjerska pitanja Muftijstva mostarskog na današnjoj sjednici u Mostaru, kojom je predsjedavao muftija Salem ef. Dedović, donio je niz zaključaka koji se odnose na rješavanje brojnih pitanja Bošnjaka u Hercegovačko-neretvanskom kantonu (HNK), saopćila je MINA.
08.06.2023. u 14:17
get url
text

Savjet za vjerska pitanja danas je, prije svega, zatražio od političkih opcija koje se deklarišu kao prodržavne (probosansko-hercegovačke državotvorne orijentacije) da ne ulaze u vlast pod svaku cijenu, da ne omogućuju političku dominaciju i hegemoniju HDZ-a u Hercegovačko-neretvanskom kantonu i da ne dovode bošnjački narod u položaj manjinskog.

- Tražimo od visokog predstavnika i domaćih političara da se ispravlja i suzbija nepravda prema Bošnjacima koji na širem prostoru muftiluka mostarskog, od Trebinja do Glamoča, od Neuma, preko Stoca do Prozora, dugi niz godina trpe političke oblike diskriminacije, segregacije i obespravljivanja u mnogim segmentima javnog i društvenog života - kaže se u jednom od zaključaka.

Savjet za vjerska pitanja na današnjoj sjednici pružio je i punu podršku Izvršnom odboru (IO) Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Ljubuški kojeg predvodi predsjednik Mumin Elezović u aktivnostima na zaštiti vakufske imovine, naročito onih obredne naravi.

Također, Savjet je pružio i punu podršku hadži Šemso ef. Germiću za njegov svestrani angažman na polju vjerskog djelovanja, prosvjećivanja i edukacije među svim generacijama ljubuških muslimana tokom protekle dvije decenije.

- Savjet za vjerska pitanja Muftijstva mostarskog traži od nadležnih organa, da u skladu sa pozitivnim zakonskim propisima i Zakonom o slobodi vjere osiguraju zaštitu vakufske imovine i nesmetan misijski rad Islamske zajednice na području Ljubuškog - kaže se u zaključku Savjeta za vjerska pitanja.

Ovom prilikom Savjet je pozvao sve članove i pripadnike Medžlisa Ljubuški da čuvaju svoje vjerničko dostojanstvo i podrže rad jedine institucije koja okuplja Bošnjake ovog kraja.

Savjet za vjerska pitanja Muftijstva mostarskog danas je, na prijedlog muftije mostarskog, dodijelilo posebno priznanje i nagradu glavnim imamima u Ljubuškom i Prozoru Šemso ef. Germiću i Safet ef. Pozderu, iskazujući poštovanje i zahvalnost za predani misijski rad u dvodecenijskoj službi u Islamskoj zajednici.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.