- Radujemo se da naša djeca odrastaju u duhu mira, duhu međusobne ljubavi, da se djeca međusobno druže, bez obzira na to koje su nacije ili vjere. Novi Sad je prepoznatljiv po toleranciji i prosto sam zgrožen da jedna učiteljica dozvoli takav propust i umjesto da odmah reaguje ona se još pridružuje veselju uz takvu pjesmu. Kakvu poruku nam šalje takav prosvjetni radnik, da li trebamo da strahujemo za našu djecu kada ih šaljemo u školu - navodi se u Ziljkićevom saopćenju objavljenom nakon što je portal u Srbiji Nova.rs objavio snimak na kojem se vidi kako je desetogodišnjacima na završnoj priredbi u pomenutoj školi puštena pjesma "Ne volim te Alija, zato što si balija" u kojoj se raspiruje nacionalna mržnja prema Bošnjacima.

Ljepota priredbe je bila ona na kojoj sam sinoć lično prisustvovao u OŠ "Ivo Lola Ribar", gdje su nam prvaci I-4 priredili prelijep program, gdje je moj Kerim bio centralna figura jer su ga svi jedva dočekali i iskreno zagrlili kada se pojavio nakon dužeg odsustva iz škole zbog bolesti. Ali zato ta djeca imaju divnu učiteljicu Danicu Grujić. Ovu situaciju koja nam se desila smatram ispadom pojedinaca jer je većina prosvjetnih radnika divna i jako vode računa o svakom djetetu bez obzira na to koje je vjere ili nacije. Zato pozivam Ministarstvo prosvjete i sve druge pokrajinske i gradske institucije da povodom ovog slučaja preduzmu adekvatne mjere kako se Bošnjaci i druge manjine ne bi nikako osećali ugroženim - navodi muftija Ziljkić i dodaje:

- Ukoliko se to ne desi, smatrat ćemo da naša djeca nisu sigurna i bit ćemo primorani da ih povučemo iz škola. Jako se loše osjećam, kada ovo moram da kažem, ali u posljednje vrijeme je mnogo različitih međunacionalnih ispada među djecom i to pretežno među osnovcima. Apelujem na uzdržanost a preporučujem širenje pozitivne bratske, prijateljske i komšijske atmosfere jer život je jedan i nema reprizu, a svi smo mi braća i sestre, ma koje vjere ili nacije bili.

VEZANI TEKST - Skandalozno: Desetogodišnjaci iz Novog Sada s učiteljicom u "voziću" uz pjesmu "Ne volim te Alija, zato što si balija"

Kako prenosi portal, direktorica škole Zorica Đurić, koja je za događaj saznala od portala Nova.rs, rekla je da je u pitanju nesmotren incident i da niko od prisutnih učitelja nikada nije ni čuo sporne stihove, a kamoli ih puštao djeci.

- U priredbi su učestvovala djeca iz četiri razreda i postojao je dogovor da svaki razred ima prava na po tri pjesme. Pjesme su sami birali i puštali učenici i većina je bila potpuno primjerena njihovom uzrastu. Nažalost, ova pjesma je puštena bez ičije saglasnosti, ali od buke i galame koju su učenici stvarali, niko od učitelja nije ni mogao čuti riječi - kazala je direktorica za Nova.rs, napominjući da niko iz kolektiva OŠ "Vasa Stajić" ne podržava govor mržnje prema bilo kome. Ona je, kako prenosi portal, po saznanju za incident okupila kolektiv škole i istražila o čemu je riječ.

- Nažalost, mi ne možemo uticati na to šta djeca slušaju kod kuće i šta im roditelji puštaju. Zaista je u pitanju samo nemili događaj, ali apsolutno mogu da garantujem za cijeli kolektiv škole da ne bi ništa slično uradili - kazala je Đurić.