Muftija Porić je predvodio džuma-namaz i kazivao hutbu na musalli šehitluka Memorijalnog centra Srebrenica-Potočari.

Obraćajući se prisutnim vjernicima ukazao je na značaj strpljenja, poručivši da majke Srebrenice trebaju biti uzor kada je riječ o strpljenju u iskušenjima.

- Pokazale su cijelom svijetu dostojanstvo i jačinu vjere u Boga. Genocid koji je učinjen nad našim narodom nikada se ne smije zaboraviti. Mi Bošnjaci ne smijemo dozvoliti da zaboravimo počinjeni genocid, a to znači da ne smijemo zaboraviti Srebrenicu, Biljane, Prijedor, Žepu i druga stratišta gdje su nas ubijali samo zato što smo muslimani - naglasio je muftija Porić.

Dodao je da je obraz Bošnjaka uvijek bio čist i bijel bez ukaljanosti časti i prošlosti.

- Naša uzvišena vjera, niti bilo kakva ideologija, nije nas nagovarala na prolijevanje krvi, naprotiv, uvijek nas je učila da poštujemo komšiju i komšijski odnos. Njihovi nišani, svaki za sebe, obavezuju nas da se iznova vraćamo i podsjećamo na genocid koji je počinjen nad našim narodom u Srebrenici. Svijest o onom što se dogodilo na ovom mjestu prije 27 godina, mora se upisati debelim slovima u naše kolektivno pamćenje koje će čitati generacije do Sudnjega dana - istaknuo je muftija Porić.

Ovom prilikom je kazao i kako je Mešihat Islamske zajednice u Republici Sloveniji mnogo učinio u slovenskoj javnosti kada je riječ o sjećanju na genocid u Srebrenici.

- Kroz obilježavanje godišnjice genocida u Srebrenici, svakog 11. jula ugošćavali smo Srebreničane i Srebreničanke koji su prenosili svoje iskustvo i širili istinu o Srebrenici. Svi mainstream mediji u Sloveniji bilježili su njihove dolaske i prenosili ono što su govorili. To ćemo, ako Bog da, činiti i ubuduće - poručio je, između ostalog, muftija Porić, javlja Mina.