open-navfaktor-logo
search
Manifestacija
Muftija Dizdarević: "Lastavica" je jedno od najvažnijih dovišta u BiH
Današnjim džuma-namazom u zeničkom džematu Seoci, koji će predvoditi te prigodnu hutbu govoriti zenički muftija hafiz prof. dr. Mevludin ef. Dizdarević, počinje program ovogodišnje vjerske, kulturne i sportske manifestacije "Lastavica 2022”, u sklopu koje će završni program biti održan u nedjelju, 7. augusta na platou Lastavica.
29.07.2022. u 12:33
get url
text

Kako je na današnjoj pres-konferenciji najavio muftija Dizdarević, večeras će poslije akšam-namaza u Vrandučkoj tvrđavi biti upriličena tradicionalna “Večer Kur'ana“, u sklopu koje će odlomke iz Kur'ana proučiti hafizi s područja Muftiluka zeničkog, a ilahije i kaside izvesti hor Mreže mladih Medžlisa Islamske zajednice Zenica.

- Sami simbol 'Lastavice' u našoj kulturi; kulturama svih ili većine naroda, predstavlja i simbolizira vraćanje. Predstavlja i simbolizira dom, smirenost…Na neki način to su vrijednosti koje aktueliziramo i kroz našu 'Lastavicu'. 'Lastavica' se i ove godine vratila i ona će donijeti smiraj u naše duše i mir u naše domove. 'Lastavica' je jedno od najznačajnijih dovišta u Bosni i Hercegovini, s obzirom na njenu istoriju i njen značaj. Ona nas povezuje sa historijskim epohama predislamske BiH i na taj način uvezujemo i uozbiljujemo svoj vlastiti nacionalni i kulturni identitet - poručio je muftija Dizdarević.

Cilj ovogodišnje manifestacije, podvukao je, zadovoljenje duhovnih i intelektualnih potreba te su zbog toga ove godine u program uvrstili i tribine te predavanja tokom kojih će stručnjaci "osvijestiti važnost nekih bitnih epoha".

- 'Lastavica' je prilika da razgovaramo o vlastitom identitetu, tradiciji te da posvjestimo i osvjetlimo neke, rekli bismo, zanemarene aspekte naše historije. Zbog toga i tribina: 'Šta su nama bogumili', koja treba da propituje, da razgovaramo zajednički o predislamskoj BiH i o tome šta je nama ta epoha. Također, imat ćemo priliku da razgovaramo o nekoj našoj sufijskoj tradiciji, koja je nama vrlo bitna u islamskoj tradiciji, ali je na neki način zanemarena - istakao je muftija Dizdarević, koji je dodao da ovim programima šalju poruke "svim muslimanima i cijelom svijetu".       

U subotu, 6. augusta, poslije akšam-namaza na platou Lastavice bit će organiziran mevlud i zikr koji će proučiti hor Medžlisa Islamske zajednice Doboj, a predavanje će održati hfz. Nijaz Aganhodžić, profesor u Medresi "Osman ef. Redžović" u Visokom.

Centralni vjerski program manifestacije u nedjelju, 7. augusta počet će sportskim aktivnostima u 10.00 sati, a od 11.00 sati počinje vjerski program, uz lastavičke poruke muftije zeničkog hfz. prof. dr. Mevludin-ef. Dizdarevića i muftije goraždanskog Remzije-ef. Pitića.

Lastavica je planinski lokalitet na tromeđi gradova Zenica i Zavidovići te općine Kakanj, na kojem tradicionalno početkom augusta okupljaju građani tih lokalnih zajednica i njihovi gosti.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.