open-navfaktor-logo
search
Bajram u Mostaru
Muftija Dedović: Nadu u budućnosti moguće ispuniti trudom, strpljivošću i podnošenjem kušnje
Bajram-namaz na području Mostarskog muftijstva klanjan je u 164 džamije i mesdžida. Centralna bajramska svečanost održana je u Karađoz-begovoj džamiji u Mostaru gdje je bajram-namaz predvodio i bajramsku hutbu održao mostarski muftija Salem ef. Dedović.
09.07.2022. u 09:46
get url
text

U tumačenjima obreda hadža i kurbana ukazao je na propise vjere koji insistiraju na istinskom i predanom izvršavanju preuzetih dužnosti, kako je to činio i praotac čovječanstva Ibrahim a.s., a one uvijek moraju biti iznad svakog ličnog interesa, saopćeno je Muftijstva mostarskog.

- Danas ne raspoznajemo da je to tako, već svjedočimo da smo odnos prema sebi, raznim prolaznim stvarima i interesima stavili ispred odnosa prema Gospodaru svjetova. Na prvome mjestu udovoljavamo sebi i gledamo je li nama potaman, zanemarujući sve druge oko nas i ne mareći da li je to što činimo u skladu sa Božijim zadovoljstvom. Allah nas poziva da se odazovemo onome sadržaju i vrijednostima koji će nas u suštinskom smislu oživjeti i preporoditi - kazao je muftija Dedović, dodavši kako se jedino krajnjom odanosti i istinskom predanosti Stvoritelju zadobiva položaj (deredža) odabranih kod Boga.

Podsjetio je da očuvanje vjerničkog i ljudskog dostojanstva u svakom vremenu, pa i u našem, traži žrtvu.

- Sačuvati porodični sklad i izvesti djecu na selamet iziskuje vanredno veliku žrtvu. Biti od onih koji čine dobročinstva, a klone se svega ružnoga, takođe traži posvećenost i žrtvu. Biti od onih koji žive u skladu s propisima halala a klone se harama i svega što je sumnjivo, iziskuje odricanje. Bez napora i žrtve nema rezultata i napretka - naglasio je muftija.

Nadalje je kazao kako stihijsko djelovanje u kojemu nema plana niti dugoročne strategije, također ne može donijeti željene rezultate.

- Svi veliki uspjesi nisu došli sami od sebe. Kako u primjerima pojedinaca tako i u primjerima kolektiviteta. Oni su uvijek bili rezultat ozbiljnog plana, ulaganja truda i posvećenosti - rekao je muftija Dedović.

Osvrnuo se i na sve češće pojave u društvu da ljudi žele lagodnosti, uspjehe i rezultate svake vrste a da se pri tome ne učini poseban napor, kako onaj fizički, tako ni onaj umni i intelektualni.

- Vrline ljubavi prema radu, posvećenosti poslu, istrajnosti u vršenju povjerene zadaće, iščezavaju i zanemaruju se. Umjesto posvećenosti vrlinama koje sve odreda zahtijevaju odricanje, napor, posvećenost, strpljenje i istrajnost, svjedočimo populističkim konstruktima i površnosti u kojima se razmeće sa ispraznim parolama, usiljenim i praznim porukama bez trunke odgovornosti za izrečeno i preuzeto kao emanet od javnog interesa - kazao je muftija.

Na kraju hutbe upozorio je vjernike, shodno značenjima hadžskih propisa, da je nadu u budućnosti moguće ispuniti samo ukoliko budu spremni na žrtvu i strpljivo podnošenje iskušenja, pri čemu ih kao podloga moraju nas krasiti iskrena vjera, pobožnost i plemenitost.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.