open-navfaktor-logo
search
Indonezija
Mrtvačnice prepune, žrtve se kopaju u masovnim grobnicama
Najviše ljudskih žrtava bilo je na otoku Sulawesi gdje u mrtvačnicima više nema mjesta. Neugodan miris širi se s područja Paboya gdje se nalaze tijela za ukop
03.10.2018. u 17:04
get url
text

{$galerijaFotografija}

Zbog nedostatka mjesta u mrtvačnicama u Indoneziji dolazi do raspadanja leševa, koji čekaju na identifikaciju.

Zemljotres i cunami koji su prošle sedmice pogodili indonezijski otok Sulawesi, gotovo da su pojedina područja sravnili sa zemljom, a stanovništvo je bilo primorano smjestiti se u šatore na uzvišenjima.

Najviše ljudskih žrtava bilo je na otoku Sulawesi gdje u mrtvačnicima više nema mjesta. Neugodan miris širi se s područja Paboya gdje se nalaze tijela za ukop.

Vozač bagera Abdulmuluk izjavio je da na Paluu od nedjelje rade na terenu. Do sada su, potvrdio je Abdulmuluk, pokopali 315 osoba. Vozila iz bolnica dovoze veliki broj tijela.

Izjavio je da su iskopali masovnu grobnicu, dubine tri metra i da ima tri etaže. Zvaničnici su izdali naređenje da se žrtve zemljotresa kopaju zajedno i što je najbrže moguće zbog mirisa koji ukazuje na brzo raspadanje tijela.

Supružnici Munevver i Sutrisno Mange djecu traže u masovnoj grobnici.

- Na dan kada se dogodio zemljotres, sin sa suprugom i djecom bio je u tržnom centru na obali. Tražili su obuću za djecu. Nakon zemljotresa uslijedio je cunami, a oni se nisu vratili kući - ispričala je Munevver.

Do masovne grobnice su došli s nadom da će tu pronaći tijela sina, snahe i unuka. Na obali su pronašli samo njihov motocikl.

U zemljotresu i cunamiju poginulo je 1.407 osoba. Do sada je ukopano 519 osoba. Sutopo Purwo Nugroho, glasnogovornik Nacionalne agencije za katastrofe (BNPB), saopćio je da se još uvijek traži više od 100 nestalih osoba.

Uništena je većina naselja u priobalnom području u Paluu i Donggali. Stanovništvo koje je ostalo bez krova nad glavom, napustilo je priobalna područja i smjestilo se u šatorima na uzvišenjima. Ipak, ima i onih koji nemaju ni šatora.

Mnogi traže načine kako doći do pitke vode, hrane i finansijske pomoći. Na obali koja se prostire od Donggale do Palua nisu urušene samo kuće, nego i trgovački centri, bogomolje i javne institucije. Talasi, uzrokovani cunamijem, nosili su plovila do naselja.

U zemljotresu koji je u petak pogodio otok Sulawesi, kao i cunamiju koji je uslijedio smrtno je stradalo 1.407 osoba.

U zemljotresima jačine 6,3, i 6,9 i sedam stepeni koji su krajem jula i augustu pogodili Indoneziju poginule su 563 osobe, a više od 450.000 je osjetilo posljedice.

Masovne grobnice u Indoneziji, 03.10.2018.
1 od 3
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.