- Tako i danas, na Međunarodni dan nestalih, kada je prošlo više od 25 godina kako je rat u Bosni i Hercegovini završen i dalje tragamo za 7.600 nestalih osoba. Porodice nestalih osoba ni dan danas ne znaju gdje su posmrtni ostaci njihovih najmilijih – saopćeno je.

Do sada je  otkriveno više od 3.000 tajnih masovnih grobnica, što je "izvanredno" postignuće, istakla je forenzička koordinatorica Međunarodne komisije za nestale osobe (ICMP), sa sjedištem u Hagu Sandra Šoštarić.

Bosna i Hercegovina je, kako se navodi u saopćenju Mreže, svjedočila preokretu u samom pristupu problemu nestalih osoba.

- Iz humanitarnog okvira prešla je na čvrst i zakonom uspostavljen okvir, u kojem se rješavanje slučajeva nestalih osoba daje u nadležnost državnim institucijama koje se bave vladavinom zakona uključujući i njihov pravosudni sistem – saopćeno je.

Zakon o nestalim osobama još uvijek nije u potpunosti implementiran.

Uspostavljanje Fonda za porodice nestalih osoba, kao i finalizacija verifikacije Centralne evidencije o nestalim osobama su među najvažnijim zadacima koje treba ispuniti u skoroj budućnosti.

Udruženje Mreža za izgradnju mira saosjeća sa porodicama koje i dan danas tragaju za svojim najmilijim, iskazuje nadu da će posmrtni ostaci žrtava, koje još uvijek nisu pronađenei to uskoro biti, te da će svaka nestala osoba biti pronađena i naći svoj konačni smiraj.

- Međunarodni dan nestalih osoba je prilika da se istakne rad tih institucija, poveća javna svijest na ovu temu, i prikupe donacije i volonteri – dodali su.