open-navfaktor-logo
search
Tegobe
Možemo li umanjiti mučninu u trudnoći?
Da li znate koje su to najčešće trudničke tegobe? Od mučnine do umora šta je to što vas čeka?
07.05.2021. u 12:27
get url
text

Trudničke tegobe su sasvim prirodna pojava, a jedna od najčešćih jeste pojava jutarnje mučnine. Ne, jutarnja mučnina nije karakteristična samo za jutro. 8 od 10 žena ima jutarnju mučninu, preciznije osjeća mučninu i potrebu za povraćanjem.

Za većinu trudnica, tačnije simptomi su vidljivi nakon 16 do 20  sedmica ili ublaženi ili u potpunosti nestanu. Za neke žene ovaj simptom u trudnoći može trajati i duže vremena.

Trudničke tegobe

Mučnina i povraćanje su veoma često stanje. Ovakva stanja najčešće nemaju negativne posljedice za fetus, najviše štete načinu života koji vodite i zahtijeva prilagođavanje. Ali naravno postoje sigurni tretmani i aktivnosti koje možete primijeniti kako biste olakšali simptome i spriječili pogoršanje.

U nekim slučajevima trudnice imaju veoma intenzivne simptome i velike probleme sa povraćanjem i mučninom. To se nekada može dešavati više puta dnevno. Što je u konačnici veoma loše jer remeti svakodnevnu rutinu trudnice.

Intenzivni simptomi povraćanja i mučnine su poznati i kao hyperemesis gravidarum (HG) i često zahtijeva bolničko liječenje.

Precizna statistika o tome koliko žena pati od HG bolesti nije poznata, ali se pretpostavlja da se javlja od 1 do 3 žene u skupini od 100 žena.

Ako osjećate mučnine konstantno i ne možete zadržati hranu prijavite to doktoru ili patronažnoj sestri što je prije moguće. Postoji rizik da ste dehidrirali, a vaš doktor ili patronažna sestra će vam uspostaviti validnu dijagnozu.

Mučnina razlozi

Mučnina tokom trudnoće nekada može biti dobar znak. Istraživanja su pokazala da žene kod kojih se javlja mučnina i simptomi povraćanja tokom prvog tromjesečja imaju manje šanse za pobačaj nego one žene bez ovih simptoma.

Koji je razlog tome? Jer postoji mogućnost da su mučnina i povraćanje tokom trudnoće indikatori da doživljavate porast u hormonima, koji je potreban za dobro zdravlje tokom trudnoće.

Također postoji mogućnost da su mučnina i povraćanje znakovi održivog tkiva posteljice.

Isto tako imajte na umu da iako nemate simptome jutarnje mučnine nema razloga za brigu. Neke žene koje imaju potpuno zdravu trudnoću nikada nemaju jutarnju mučninu.

Kako smanjiti mučninu?

Promjene u načinu ishrane i načinu života su jedan od načina da se spriječite ili da se borite protiv ovih simptoma.

Ove promjene mogu uključivati: uzimanje vitamina, prilagođavanje vremena za obroke, promjena namirnica koje konzumirate.

Prije same trudnoće pametna je odluka vitamine. Istraživanja pokazuju da suplementi prije i tokom trudnoće smanjuju rizik za intenzivnu mučninu i povraćanje. 

Koju ishranu da konzumirate?

Probajte bland dijetu. Bland dijeta je plan ishrane koji podrazumijeva da konzumirate hranu koja je vrlo laka za probavu.

U tom slučaju preporučujemo:

mlijeko i mliječne proizvode – ali vrlo je važno da konzumirate proizvode sa niskim procentom masti,

kuhano, konzervirano ili zamrznuto povrće – kao bogat izvor vitamina,

voće i sokovi od voća,hljeb, krekeri i pasta napravljena sa rafiniranim bijelim brašnom,

rafinirane tople žitarice, kao što su zobene pahuljice ili krema od pšenice.

Ovo je hrana koja u svom sastavu ima nizak udio masti. Ako ova ishrana nije nešto što vam se dopada, pronađite nešto drugo iz ovih kategorija i vodite računa o tome koji je udio masti.

Jedan od savjeta je također da jedet 6 "mini obroka" u danu kako vaš stomak nikada ne bio bio prazan, a ujedno vodite računa da ne pretjerate sa količinom koju jedete.

Također možete dodati i proteine svakom jelu. Odlični izvori proteina su mlijeko, sladoled ili jogurt. Također to mogu biti orašaste namirnice poput oraha, lješnjaka i slično. Kikiriki puter ili puter od badema isto su preporučljive namirnice.

Proteinski puder i šejkovi su isto jedna od preporuka.

Važnost ishrane ne ogleda se samo u tome šta unosimo u organizam. Često miris namirnica može biti pokretač mučnine i povraćanja. Kada otkrijete šta je to što vam smeta svakako to izbacite iz upotrebe.

U izmjeni vaše ishrane izbjegavajte jako masnu i tešku hranu, ljutu i začinjenu hranu.

Također izbjegavajte konzumirati tečnosti dok jedete.

Tečnosti

Tokom trudnoće vrlo je važno da unosite dovoljno tečnosti. Vaše tijelo tokom trudnoće iziskuje više vode nego inače i trudite se da zadovoljite potrebe vašeg organizma.

Ciljajte na 8 do 12 čaša vode dnevno tokom trudnoće.

Ukoliko ne vodite računa o tome to može dovesti do dehidracije što može simptome mučnine i povraćanja može učiniti samo gorim.

Suplementi

Iz onoga što je viđeno u praksi, iz ne baš poznatih razloga vitamin B6 se pokazao kao dobra odluka kod nastojanja da se ovaj problem riješi. Jedna tableta od 25mg tri puta dnevno je optimalna opcija. Vodite računa da nikako ne konzumirate više od 200mg dnevno.

Također super su opcija i suplementi na bazi đumbira.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.