open-navfaktor-logo
search
Bosanska gazela
Može li Tuka večeras do druge medalje na svjetskim prvenstvima?
Finalna utraka Svjetskog prvenstva na 800 metara počinje u 21.10 sati, uz direktan prijenos na kanalu Arena Sport
01.10.2019. u 07:50
get url
text

Najboljeg bosanskohercegovačkog atletičara Amela Tuku večeras očekuje nastup u finalu Svjetskog prvenstva u utrci na 800 metara. 

Nakon što je uspješno apsolvirao utrku četvrtfinala, atletičar iz Kaknja u nedjelju je bio najbrži u trećoj polufinalnoj grupi s vremenom 1:45.63, što je dvije sekunde sporije od njegovog najboljeg rezultata ove sezone (1:43:62).

Za Tuku večerašnja utrka bit će drugi nastup u finalima svjetskih prvenstava. Još prije četiri godine Amel je na Svjetskom prvenstvu u Pekingu osvojio bronzanu medalju, što je najveći uspjeh bh. atletike ikada, no noćas ga ima priliku nadmašiti.

Pored Amela Tuke u finalu će nastupiti čak trojica Amerikanaca, Bryce Hoppel, Donvan Brazier i Calton Murphy, dok će po jednog predstavnika imati Španija (Adrian Ben), Portoriko (Wesley Vazquez), Kenija (Ferguson Cheruiyot Rotich) i Kanada (Marco Arop). Za razliku od prije četiri godine, gledajući imena finalista, moglo bi se reći da tu nedostaje priličan broj atletičara koji su proteklih godina obilježili disciplinu u kojoj se takmiči i naš Tuka.

Bronzani iz Pekinga u nedjelju je samo potvrdio da u njegovim nogama još ima snage za vrhunske rezultate, a nadati se će večeras biti jednako inspirisati i imati jednako brilijantnu taktiku, te da će ljubiteljima sporta u Bosni i Hercegovini dati još jedan razlog za slavlje. 

Finalna utraka Svjetskog prvenstva na 800 metara počinje u 21.10 sati, uz direktan prijenos na kanalu Arena Sport.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.