open-navfaktor-logo
search
Najveći uvoznik oružja
Može li Saudijska Arabija do 2030. godine razviti domaću industriju naoružanja?
Saudijska Arabija planira u velikoj mjeri proširiti svoju skromnu industriju naoružanja tokom iduće decenije, ali to bi usred niskih cijena nafte i ekonomije koja je pogođena pandemijom moglo postati izazov za kraljevinu. 
22.06.2021. u 10:53
get url
text

Ranije ove godine, Rijad je najavio da će uložiti više od 20 milijardi dolara u svoju domaću industriju oružja, sa ciljem da 2030. potroši oko 50 posto svog vojnog budžeta. Lokalna izgradnja više sistema naoružanja prirodno bi smanjila potrebu Saudijske Arabije da uvozi veliku većinu svog vojnog hardvera, municije i rezervnih dijelova kao što to čini trenutno. 

Trenutno je zemlja bogata naftom jedan od najvećih svjetskih uvoznika vojne opreme. Velika zavisnost kraljevine od Sjedinjenih Država i zapadnih zemalja, posebno za oružane sisteme, ponekad se može pokazati nepovoljnom.

Administracija američkog predsjednika Bidena zamrznula je milijarde dolara u prodaji oružja Rijadu zbog svog razornog rata u Jemenu. Ipak, SAD i dalje aktivno pomaže kraljevstvu da izgradi svoje odbrambene sposobnosti i podupire napore na lokalizaciji proizvodnje.

U 2019. godini SAD su postigle sporazum o koprodukciji sa Saudijskom Arabijom o proizvodnji ključnih dijelova američkog "precizno vođenog" naoružanja Paveway u kraljevstvu.

Kako je izvijestio The New York Times, sporazum je "pokrenuo zabrinutost da bi Saudijci mogli dobiti pristup tehnologiji koja će im omogućiti da proizvode vlastitu verziju američkih preciznih bombi".

 

 

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.