open-navfaktor-logo
search
Treća sreća
Može li Sarajevo skinuti Bosnu i Hercegovinu s "crne liste" UEFA-e?
Ekipa Sarajeva u četvrtak od 20 sati na stadionu Bilino polje u Zenici igra duel play-offa Evropske lige protiv Celtica.
30.09.2020. u 14:22
get url
text

Historijska je to prilika da tim iz Bosne i Hercegovine izbori plasman u grupnu fazu evropskog takmičenja, što od nezavisnosti naše zemlje niko nije uspio.

U ovoj fazi takmičenja igra se jedan meč. Celtic je, naravno, izraziti favorit na Bilinom polju, ali škotski velikan nije nepobjediv.

Kada bi Bordo tim kreirao senzaciju i prošao dalje, Bosna i Hercegovina bila bi skinuta s "crne liste" krovne kuće evropskog fudbala (UEFA).

VEZANI TEKST - Gdje su igrači koji su nastupali za Sarajevo u posljednjem play-offu Evropske lige?

Naime, rijetke su članice UEFA-e koje nisu imale predstavnike u grupnoj fazi Evropske lige. Pored BiH to su: Andora, Armenija, Crna Gora, Estonija, Farski Otoci, Gruzija, Gibraltar, Island, Kosovo, Lihtenštajn, Litvanija, Malta, Sjeverna Irska, San Marino i Vels.

Bosna i Hercegovinu niko nije predstavljao ni u grupnoj fazi Kupa UEFA, kao ni Ligi prvaka.

Za Sarajevo je ovo treća prilika da se domogne grupne faze drugog po jačini evropskog klupskog takmičenja. Prva dva pokušaja osujetili su Cluj (2009. godine) i Borussia Moenchengladbach (2014. godine).

Nastup u grupi Evropske lige donosi i značajna finansijska sredstva. Tako bi eventualni trijumf Sarajeva nad Celticom vrijedio 2,9 miliona eura.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.