open-navfaktor-logo
search
Promjena strategije
Može li Sarajevo ispuniti cilj: Osporavani trener, autobus novih igrača, bojkot navijača i paklen raspored
Fudbalski klub Sarajevo u proljetni dio sezone ulazi s jednim ciljem, a to je plasman na euroscenu. Bordo tim prolazi kroz brojne turbulencije, od promjene trenera, rekonstrukcije rostera, igranja utakmica na zamjenskim stadionima do najavljenog bojkota navijača.
22.02.2023. u 20:54
get url
text

Zbog toga će biti izuzetno zanimljivo posmatrati na koji način će se ponašati strukture kluba, ali i igrači na terenu. Sarajevo juri bodovni zaostatak, plasman u Evropu kroz Kup nije opcija, s obzirom na ranu eliminaciju, što će, jasno je, imati svoju težinu i stvarati dodatni pritisak.

Krenimo redom. Sarajevo je u sezonu ušlo s visokim ambicijama i novim trenerom Feđom Dudićem. On je smijenjen nakon senzacionalne eliminacije u šesnaestini finala Kupa BiH od Čelika, posrnulog velikana iz Zenice koji se takmiči u trećem rangu bh. fudbala. Jesenji dio prvenstva kraju je priveo Emir Obuća, a ekipa je pauzu dočekala sa skorom od sedam pobjeda, sedam poraza i četiri remija. Dovoljno je to za peto mjesto na tabeli, a zaostatak za trećeplasiranim Borcem i pozicijom koja garantuje igranje evropskih utakmica iznosi osam bodova, s tim što Sarajevo ima i meč manje.

Na pauzi je Sarajevo imenovalo novog-starog šefa struke. Kormilo je preuzeo Mirza Varešanović, a zbog ranijih nesuglasica navijačka grupa Horde zla ultimativno je zatražila njegov odlazak. Pored toga navijači žele vidjeti leđa bivšem sportskom direktoru, sada skautu Emiru Hadžiću i direktorici Ajli Alimanović. Dok se njihovi zahtjevi ne ispune, bojkotovat će utakmice voljenog kluba.

- Cilj Sarajeva i prije početka ove sezone bio je Evropa i mi nećemo od toga da odustanemo - rekao je Varešanović na predstavljanju.

On se tada osvrnuo i na igrački kadar.

- Morat ćemo malo promijeniti ekipu, dovesti neka pojačanja, ali to neće biti ništa previše. Iz kojeg razloga? Ne možete vi svakih šest mjeseci dovoditi po sedam, osam, deset igrača. Ne može to niko uklopiti. Mi ćemo uklopiti ovo što sad imamo s par pojačanja na određenim pozicijama - nastavio je Varešanović.

Dva mjeseca poslije Varešanović se nalazi u poziciji da mora uklopiti "ono što ne može niko uklopiti". Bordo tim je u prijelaznom roku na izmaku promijenio strategiju, doveo autobus igrača, tačnije devet novajlija. Uz to klub je za pojedine fudbalere platio i obeštećenje, što je neuobičajeno za bh. prilike. Klub je finansijsku sliku popravio prodajom kapitena Andreja Đokanovića u turski Ankaraguču, a Ivan Ikić je otišao na posudbu s opcijom otkupa u Genclerbirligi.

Kako će Sarajevo izgledati sa potpuno novim timom u odnosu na onaj koji je igrao jesenas, saznat ćemo jako brzo jer u narednom periodu Varešanovićeve izabranike čekaju teški ispiti. Prvo slijedi slijedi duel sa Zrinjskim, onda sa Širokim Brijegom, zatim vječiti derbi protiv Želje i na kraju dvoboj sa Veležom.

Uz sve to, zbog probijanja rokova na izgradnji hibridnog terena, igrači Sarajeva utakmice ne igraju na Koševu. U prvom dijelu sezone goste su dočekivali na Bilinom polju u Zenici, a na proljeće će, za početak, domaćini biti na Veležovom stadionu u Mostaru, a gradski derbi sa Željom igrat će u Trening-centru FSBiH u Zenici...

U ovom momentu Sarajevo ima i višak stranaca u svlačionici, zbog čega će šef struke biti primoran da neke od njih prije utakmice pošalje na tribine. Prema propozicijama takmičenja, u zapisniku tokom meča može biti maksimalno pet stranih državljana.

Sarajevo je finalni dio priprema obavilo u Antalyji, a u kakvoj formi fudbaleri u bordo dresu ulaze u bitku za Evropu vidjet ćemo već u nedjelju u obračunu sa Zrinjskim, aktuelnim prvakom i vodećom ekipom nacionalnog prvenstva.

Rezultati pripremnih utakmica:

Sarajevo - Međugorje 4:0

Sarajevo - Famos 5:1

Sarajevo - Minaj (Ukrajina) 2:1

Sarajevo - Shakhtar (Ukrajina) 0:4

Sarajevo - Riga (Latvija) 1:2

Sarajevo - Politehnica Iasi (Rumunija) 0:1 - prekinuto u 17. minuti

Sarajevo - Riga (Latvija) 2:0

Došli: Besim Šerbečić, Almedin Ziljkić, Mario Vrančić, Slaviša Radović, Ivan Borna Jelić - Balta, Renan Oliveira, Francis Kyeremeh, Ilija Martinović, Giorgi Guliashvili

Otišli: Andrej Đokanović, Asmir Suljić, Ivan Ikić, Mersudin Ahmetović, Vlatko Drobarov, Nardin Mulahusejnović, Rashid Abubakar, Rijad Kobiljar

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.