open-navfaktor-logo
search
Dragocjena tekućina
Može li osoba koja je prebolovala koronavirus darivati krv i pod kojim uvjetima
Osoba koja je prebolovala koronavirus može darivati krv ukoliko nije imala značajnijih zdravstvenih tegoba niti simptoma, a trenutno se osjeća zdravom.
25.11.2020. u 20:56
get url
text
get url
text

Kako su nam pojasnili iz Zavoda za transfuzijsku medicinu FBiH, da bi neko darovao krv u uvjetima koji su nastali zbog pandemije koronavirusa, potrebno je da prođe 14 dana od povratka iz inostranstva, ukoliko je putovao. Ako je neko imao blizak kontakt sa osobom za koju se sumnja ili je potvrđeno da je pozitivna na COVID-19, također od toga mora proći 14 dana, kao i od samoizolacije, te da u istom tom period nije bio u kontaktu sa biološkim materijalom osoba koje su Covid-pozitivne ili se na to sumnja.

- Prije nego što osoba daruje krv, ona mora popuniti upitnik kako bi ljekar na pregledu stekao uvid u zdravstveno stanje davaoca. Upitnik je formiran prema preporukama EDQM (The European Directorate for the Quality of Medicines & HealthCare) i Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) – kazali su iz Zavoda.

S obzirom na trenutnu epidemiološku situaciju u Zavodu za transfuzijsku medicinu, po ugledu na transfuzijske centre u regionu kreiran je upitnik koji osoba popunjava na trijaži, kojim bi se iz procesa darivanja isključile potencijalno zarazne osobe.

- Prije darivanja se radi pregled hemoglobina, a tokom darivanja se uzimaju epruvete iz kojih se naknadno rade pretrage krvne grupe i Rh faktora kao i testiranje na krvlju prenosivih bolesti propisanih zakonom – dodali su.

Iz Zavoda za transfuziologiju su istakli da testiranje davaoca krvi na Sars-CoV-2 nije zakonom propisano i kao takvo se ne radi u sklopu redovnog, zakonom propisanog testiranja.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.